Lättsålda ljusAlltid 50 % i vinstAlltid fri frakt & fri returLättsålda ljus - 50 % i vinst - Fri frakt & fri retur

Om Ljusen - INNEHÅLL OCH CERTIFIERINGAR

Certifierade och testade ljus

Alla våra ljusprodukter är certifierade med de högsta europeiska RAL-kriterierna (Institute for quality assurance and certificates). 
​​Quality mark awarded by the European Quality Association for Candles – vilket garanterar:

- Certifierat basmaterial - för att säkerställa bästa kvalitet från råvara till färdig produkt
​- Alla ljus är noggrant testade i laboratorium - för ren bränning utan att droppa
- Kontroll av alla råvaror - för att ljusen inte ska ha någon negativ påverkan på människors hälsa

RAL Gütezeichen utför årligen kontroller hos vår tillverkare. Läs gärna mer på deras hemsida >

Herrgårdsljusen

- Kvalitetstestade och RAL-certifierade
- Handstöpta och av yttersta kvalitet
- Helt fria från animalier​

Innehåll:  RAL-certifierat paraffin med högsta renhet

Ljusen innehåller ej råvaror från animalier (slaktavfall) vilket stearin gör. De uppfyller därför den stora efterfrågan på helt veganska produkter.

Herrgårdsljusen är handstöpta. Ljusen doppas upprepade gånger tills de når perfekt tjocklek. Rätt veke är nyckeln till väl brinnande ljus. Veken som används till våra ljus är flätad och anpassad till respektive produkt. Ljusen brinner med en klar och fin låga utan att sota eller ryka.

Doftljusen

- Allergitestade enligt CLP
- Kvalitetstestade och RAL-certifierade
- RSPO-certifierade
- Helt fria från animalier

Innehåll: RAL-certifierat paraffin av högsta kvalitet samt en liten del RSPO-certifierat palmvax. Palmvax tillsätts för att ge de brinnegenskaper som ett högkvalitativt doftljus ska ha.  Palmvax som är RFSO-certifierat, är ansvarsfullt producerat utan att regnskogen behöver stå tillbaka för nya palmoljeplantager. 

RSPO-certifierat palmvax
RSPO är en förkortning av Roundtable on Sustainable Palm Oil, ett regelverk som innebär rimliga arbetsvillkor, minskade sociala konflikter och skydd för värdefulla skogar. Inga nya plantager får röjas i vad som är kvar av orörd regnskog och andra viktiga ekosystem. RSPO har tydlig effekt - ny statistik visar att av 1 643 analyserade bränder i Indonesien i november i år förekom endast två på RSPO-certifierade plantager.

Bakom certifieringen står bland andra WWF. Läs mer i detta utdrag från på WWFs hemsida och i detta uttalande om vikten av att stötta miljövänligt framtagen palmolja.

Läs mer på RSPO.org > och i RSPO faktablad >
Faktablad RSPO supply chain certification >

Dofter och allergi

Både eteriska- och syntetiska parfymer kan vara irriterande och allergiframkallande. Vissa eteriska oljor kan vara toxiska om de tillsätts i för stora mängder och används direkt på huden. Att tillverka ljus enbart med eteriska oljor minskar urvalet av dofter. Dessutom har eteriska oljor en förmåga att dunsta om de inte förvaras i förslutna kärl vilket påverkar ljusets livslängd.

För ljus är det bättre att använda och anpassa syntetiska dofter, speciellt framtagna för ljus. På så vis påverkar de allergiker mindre. I en syntetisk doft kan man plocka bort molekyler som kan vara extra problematiska. Det kan man inte göra i eteriska dofter. 

Klassificering och märkning enligt CLP
Vi använder syntetiska dofter framtagna för just ljus. De är väl testade och redovisas enligt lag på botten av ljusen. De syntetiska dofterna är allergitestade enligt CLP. Alla tillsatser i ljus är kemiska, vare sig de är helt naturliga eller syntetiska. Enligt lag ska alla kemiska produkter som marknadsförs vara klassificerade och märkta. Vi samarbetar med en kunnig leverantör som säkerställer att alla våra produkter har rätt underlag som följer svensk och Europeisk lagstiftning.

Ljus och CLP >
Riktlinjer för märkning av doftljus enligt CLP >

Syntetiska dofter är bättre för vår planet
Medan dagens konsumenter efterfrågar allt naturligare produkter, kan det i fråga om parfym vara så att syntetiska dofter är det grönaste valet. Naturliga dofter är sämre för miljön. Det krävs väldigt mycket växter för att ta fram en väldigt liten mängd doftessens. T.ex. så ger ett halvt ton blommor endast ca 50 gram doftessens.

Läs gärna mer i denna artikel >

kom ihåg

- Lämna aldrig ett ljus utan uppsikt. 

- Tänd inte ljus på eller nära någonting brännbart.

 - Flytta aldrig ett tänt ljus.

- Håll tända ljus utom räckhåll för barn och husdjur.

Säkerhetsföreskrifter

Detta bör du tänka på vid hantering av levande ljus:

- Säkerställ att de långa herrgårdsljusen står stadigt i ljushållaren. 

- Minsta säkerhetsavstånd mellan ljus i grupp är cirka 5 cm. 

- Ljus avger mer värme åt det håll veken pekar, vrid därför ljusen ut från varandra om du har dem i en grupp. 

- Trimma veken så att den inte blir längre än 1 cm för att ljuset inte ska brinna ner för snabbt. 

- Använd en ljusstake som är värmetålig och brandsäker. 

- Släck herrgårdsljuset när det brunnit ner till 3 cm ovan ljushållaren. 

- Ställ inte herrgårdsljusen i direkt solljus, t.ex. i ett södervänt fönster. Alla typer av ljus mjuknar vid höga temperaturer och har då en förmåga att kunna böja sig när materialet mjuknar av värmen. 

- Släck doftljusen i glas när ca 0,5 – 1 cm återstår av ljusvaxet för att undvika att ljuset brinner ända ner och glaset riskerar att spricka. 

- Det får inte finnas sprickor i glaset då det finns stor risk för att glaset spricker. Ta för vana att undersöka ditt ljus så att det inte finns sprickor som uppstått vid transportering av ljuset. 

{{'splash_bottom_part1' | translation}} {{'splash_bottom_part2' | translation}} {{'splash_bottom_part3' | translation}} {{'splash_bottom_part4' | translation}}