Lättsålda produkterAlltid 50 % i vinstFri frakt & fri returLättsålt - 50 % i vinst - Fri frakt & fri retur

Klassresa till Åland - ta skolresan till Åland

Ta del av våra tips om ni vill åka till Åland på klassresa

Åk på skolresa till Åland

Om ni vill åka utomlands på klassresa utan att behöva samla pengar under flera år, är det lilla öriket Åland ett jättebra alternativ då det är ett av det enklaste och billigaste sättet att komma utanför Sverige tillsammans med klassen. Till Åland tar man sig snabbt och enkelt med färja från Stockholm eller Roslagen till ett väldigt bra pris. Bo i fina stugor eller på hotell och ta del av alla roliga aktiviteter och äventyr som vackra Åland har att erbjuda för skolklasser. Åland är en trygg destination för en klassresa och avstånden är korta och det går snabbt och smidigt att ta sig från plats till plats.

Antingen åker ni från Roslagen till Eckerö eller Mariehamn, eller från centrala Stockholm till Mariehamn. Åker ni till Mariehamn har ni nära till ett besök på Kastelholms slott och ni kan spela äventyrsgolf, bowling, paddla kajak, cykla, köra go-kart, testa höghöjdsbanan på Vårdö, bada och leka på äventyrsbadet eller bara strosa runt på segelfartyget Pommern. 

Eckerö är också ett utmärkt besöksmål för skolklasser med många aktiviteter. På nära gång- och cykelavstånd erbjuds aktiviteter som bad och bastu, paddling, viltsafari, paintball, tennis, kajak, minigolf, båtutflykter, fiske, trampbilar, volleyboll, lekland och curling. För skolgrupper är Åland helt enkelt den perfekta destinationen med mängder av aktiviteter. 

Behöver ni samla in pengar till er kommande klassresa till Åland vet ni väl att ni kan ta hjälp av Kirrat och Klart? Ni tjänar alltid 50% av försäljningsvärdet och det är en av anledningarna till att tusentals skolklasser väljer oss när de behöver tjäna pengar till klassen.

Resan till Åland

Grisslehamn-Eckerö
Transfer med buss från centrala Stockholm tar gruppen till hamnterminalen i Grisslehamn. Eckerö Linjen trafikerar den kortaste vägen över Ålands hav, båtresan med fartyget M/S Eckerö tar endast två timmar per väg. Eckerö Linjen en också en stor arrangör av skolresepaket från Sverige till Åland och de förmedlar de flesta stugorna som finns att hyra på Åland. Ni kan välja mellan en skolresa över en dag eller att bo över en eller flera nätter.

Kappelskär – Mariehamn
Buss tar klassen från centrala Stockholm till Kapellskär, och sen trafikerar Viking Line turen mellan Kapellskär och Mariehamn och ni kan välja mellan en klassresa över dagen eller att stanna en eller flera nätter i eller kring Mariehamn. Välj mellan hotell och stugor.

Stockholm - Mariehamn
Från Värtahamnen i Stockholm trafikerar Tallink Silja sträckan ToR Mariehamn. Om klassen behöver går det transferbussar från Cityterminalen till färjeterminalen. Det går även att ta sig till Värtahamnen med lokaltrafiken genom buss eller tunnelbana.

Boende på Åland för skolklasser – tips!

Boende i Eckerö:

- Käringsund Resort & Conference - ligger med möjligt gångavstånd längs en vacker natur- och kuststräcka eller en kort busstur från Eckeröterminalen precis vid havet i Eckerö, och här finns boende i olika typer av stugor och bungalows som passar perfekt för klassresor. Bokar man ett skolresepaket så ingår om man vill måltider och aktiviteter i priset. På anläggningen finns en fin sandstrand, en stor terrass med pool, café, pizzeria, restaurang och olika aktiviteter som minigolf, SUP, boule, kajak och trampbil. Ett mycket bra boendealternativ i fantastiska omgivningar för skolbarn på klassresa!

- Käringsunds Camping – ligger vackert ca 3 km från färjeterminalen och strax innan Käringsunds Resort, nära Käringsunds gamla fiskehamn på promenadavstånd från aktiviteter och sevärdheter. Här kan skolklassen övernatta i sovstugor till förmånligt pris på en trevlig plats.

Många skolklasser kombinerar sin vistelse i Käringsunds resort eller camping med aktiviteter som ligger inom gång- eller cykelavstånd. Avståndet mellan Eckerö och Mariehamn med bil är annars bara ca 35 km och det går fint att åka buss från Eckerö Terminalen till centrala Mariehamn. 

Det finns naturligtvis fler boendealternativ som passar för en skolresa, kontakta de föreslagna klassresearrangörerna längre ner i denna artikel så hjälper de er hitta det bästa boendet för just er klassresa.

Boende i Mariehamn:

- Gröna Uddens camping – här bor klassen i fina 4-bädds stugor alldeles vid havet med en härlig sandstrand. Lugnt läge, endast ett stenkast ifrån Mariehamns centrum (ca 1,5 km). På området finns café, uteservering, minilivs, strandbastu, grillplats, bollplan och minigolf. Boule, kubb och annat skoj finns att låna. På plats kan man hyra cyklar, kajaker, segway och scooter.

Vill man bo i stugor finns flertalet andra stugbyar också inte så längt ifrån Mariehamn som ni kan ta er till med buss. Researrangörerna kan hjälpa er med både bokning av boende och transfer.

- Hotell - Många som åker på klassresa till Mariehamn väljer istället att bo på hotell som t.ex. Hotell Pommern, Arkipelag, Cikada, Adlon eller Savoy. Kontakta de föreslagna klassresearrangörerna längre ner i denna artikel så hjälper de er hitta det bästa boendet för just er klassresa.

Aktiviteter och besöksmål för skolklasser på Åland

Eckerö/Käringssund:

- Viltsafari - Endast en naturskön promenad bort (ca 5-10 min) från Käringsund kommer ni få se kronhjortar, dovhjortar, strutsar, vildsvin och lamor på riktigt nära håll. Pris från 84:-/person (minst 16 person). Tips! Passa på att äta lunch innan eller efter på Bodegan i Käringssunds gästhamn.

- Ålands Jakt- och Fiskemuseum – här kan ni ta del av berättelser om ålänningarnas vardag förr i tiden med jakt, fiske och skärgårdsliv. Ligger ca 800m från Käringsund.

- Smart Park – detta är en riktigt rolig aktivitet för er klassresa till Åland. Smart Park bygger på pedagogiska, interaktiva och kreativa attraktioner. Här får klassen köra bil, klappa djur, leka vattenkrig, navigera färjor och testa på mycket annat skoj. Hit tar ni er med en kort busstur från Eckerös färjeterminal. 

- Leklandet i Eckero Hallen -  Träffa pirater och sjörövare i Eckerö Hallen (från vår till höst). I hallen finns hoppslott, rutschkanor, fotbollsspel och attraktioner för både yngre barn och ungdomar. Utmana klasskompisarna i Sumubrottning och Bungee Run. 

- Curling – Spela en spännande curlingmatch med klassen i Vianor curlinghall som ligger i Eckerö. 

Mariehamn:

- Kungsö batteriberg - Ta med klassen till resterna av ett kustbatteri som ryssarna lät uppföra under första världskriget. Kolla in det ståtliga utsiktstornet och ta en  promenad på vandringsstigen runt berget. Ett perfekt ställe för picknick. Gratis.

- Ångbåtsbryggans Äventyrsgolf - Utmana klasskompisarna i minigolf på 9 hål eller 18 hål. Här kan ni också äta lunch eller middag ute på den stora altanen.

- Bowling - på Idrottsgården i Mariehamn

- Go-Cart ÅMK Carting - Testa att köra go-cart med klassen på den internationella go-cartbanan i Lemland och tävla om vem i gruppen som är snabbast. 

- Äventyrsbadet Mariebad – Vill klassen bada är detta perfekta stället för er. Här finns 8 stycken 25-meters banor, 55-meter rutschkana, olika vattenattraktioner, bastu, ångbastu, bubbelpool, utomhuspool, simstrand med beachvolleyboll, relaxavdelning, Thai-restaurang och kafeteria. 

- Sjökvarteret i Mariehamns Österhamn - Ta med klassen på ett besök i Sjökvarteret som ger en spännande och levande inblick i skutbyggets traditioner. Passa på att äta åländskt plåtbröd (pizza) på Pub Niska.

- Ålands Sjöfartmuseum – lär er den spännande historian om hur sjöfarten va förr. Klassen får känna, klämma, klättra och leka och här finns också ett auditorium för filmvisning.

Övriga Åland:

- Cykeltur - Hyr cyklar för hela klassen och cykla en dag på Åland. Finns flera ställen runtom på Åland som hyr ut cyklar. 

- Fisketur i Hammarland - Boka en guidad fisketur tillsammans med klassen där ni får testa på strömmingspilke. 

- Chipsfabriken Taffel – Ta med klassen till snacksfabriken i Haraldsby och se hur potatischips och andra snacksprodukter blir till samt provsmaka. Gratis inträde.

- Paddling på Åland - Det finns flera ställen att hyra kanoter eller kajaker på Åland och att paddla är ett utmärkt sätt att uppleva naturen tillsammans på klassresan. För skolgrupper finns alltid en instruktör med.

- Äventyrsbanana Flowpark, Vårdö - Ett perfekt äventyr på klassresan är att testa höghöjdsbanor med olika typer av uppdrag på upp till tjugo meters höjd som bl.a. innehåller gungande stigar, lianhopp, gungor och linbanor på vajer.

- Sightseeing på Åland –Boka in klassen på den intressanta rundturen ”Åland i ett nötskal” med buss och kunnig lokalguide. Turen bjuder på både kultur, historia och naturligtvis Ålandspannkaka med saft. Säsong: året runt. 

- Vikingaby - Besök vikingabyn i Saltvik och testa på äkta vikingaliv tillsammans med klassen. Klädd i vikingakläder får ni lära dig om vikingarnas kultur och äta vikingainspirerad mat.

Hur man lättast tar sig runt på Åland

De flesta skolklasser förlägger sin vistelse på Åland till Eckerö eller Mariehamn dit man anländer med färja, för att inte behöva ta sig runt så mycket väl på plats. Dock är avstånden på Åland korta och det är lätt att ta sig runt. Mellan Eckerö och Mariehamn är det bara ca 35 km bilvägen och det längsta avståndet från öst till väst på det åländska fastlandet är inte mer än 50 km fågelvägen. 

Åka med kollektivtrafiken på Åland
Kollektivtrafiken på Åland består av bussar, skärgårdsfärjor och kollektivtaxi i skärgårdskommunerna. 

I Mariehamn är det Mariehamnsbussen som trafikerar med buss. Man köper enkelbiljetter till gruppen för 1 € (barn 7-77 år) och 2 € (vuxen). Bussarna utgår från centrum vid korsningen Nygatan/Torggatan mittemot Posten. På resten av Åland är det Landsortstrafikens bussar (Ålandstrafiken) och 5 olika busslinjer som man får åka med. De utgår från bussplanen vid stadsbiblioteket i Mariehamn. Busslinje nr 1 tar er t.ex. mellan Eckeröterminalen och bussplan i Mariehamn. Zontaxa gäller och ni kan köpa 1-dygns, 3-dygns eller engångs biljetter. Minimitaxa 2 € för vuxna. Barn 6-11 är erhåller 50% rabatt. Ni betalar direkt på bussarna, kontant (euro) eller med kort.

Behöver ni åka ut på öarna på klassresan är det Ålandstrafikens skärgårdsfärjor som gäller. Har ni inga fordon med er är den lokala färjetrafiken på Åland gratis men för att vara på säkra sidan bör man boka resan i förväg.

Åka taxi på Åland
På Åland finns gott om taxibilar och de flesta taxibolagen erbjuder transporter med bilar som rymmer upp till 8-personer.

Cykla på Åland
Då det är korta avstånd på Åland är det perfekt att ta sig runt med cykel. De största cykeluthyrningsfirmorna finns i Mariehamn men även många logiverksamheter erbjuder egen cykeluthyrning för sina gäster.

Hyra bil på Åland
Det finns två biluthyrningsfirmor på Åland som erbjuder både nya och begagnade bilar i olika storlekar. Båda ligger i Mariehamn och bokar ni i förväg kan du få bilarna levererade till hotellet, flygplatsen eller färjan.

Boka klassresa till Åland

Det finns flera arrangörer av skolresor till Åland som Eckerö Linjen, Viking Line eller Ålands Turist & Konferens. Självklart kan ni planera er klassresa helt själva, men ofta får ni bäst erbjudande när ni bokar ett färdigt skolresepaket.

I paketen ingår resa, boende, måltider, transport och schemalagda aktiviteter. Det går också att göra tillägg och ändringar i de färdiga paketen och anpassa dem för just er klass och era önskemål. Bättre kan det knappast bli – allt är bokat och klart när ni kommer till Åland.

Tips på skolresearrangörer ni kan kontakta direkt så hjälper de er att boka en oförglömlig skolresa till Åland:

Ålands Turist & Konferens
Erbjuder Ålandspaket All-Inclusive för skolklasser med båtresa (Viking Line) Stockholm-Mariehamn-Stockholm, två övernattningar och måltider på pensionat Solhem i utkanten av Mariehamn, hyrcyklar och roliga aktiviteter. Prisexempel 215 €/person.

Eckerö Linjen
Eckerö Linjen har flera egna skolresepaket för klassresor till Åland. Välj mellan en innehållsrik dag eller stanna lite längre med en skräddarsydd resa helt efter era önskemål. Prisexempel grundpaket med boende i stuga en natt 666:–/person, tilläggsnatt 462 kr/person. Tilläggspaket som lägerskola, skärgårdsläger, friluftsliv och äventyr och mängder av tilläggsaktiviteter finns att välja mellan.

Käringsund Resort & Conference
Hos Käringsund kan ni också boka ett färdigt skolresepaket inkluderat boende i stugor, måltider och aktiviteter både på anläggningen som kajakutflykt, minigolf och SUP samt äventyr i närområdet eller få hjälp med att skräddarsy en unik klassresa som passar just er. Exempel på 2 dagars lägerskola 164 €/person.

Viking Line
Med Viking Line kan ni boka både dagsutflykter till Åland för klassen eller skolresepaket med en övernattning på hotell i Mariehamn, frukost och aktiviteter. Prisexempel från 461kr/pers. Olika tilläggsaktiviteter finns att välja mellan som Äventyrsbadet Mariebad, Äventyrsgolf, paddling och cykeltur.

Ålandhotels
Ålandhotels erbjuder skolresepaket med allt inkluderat som förmånligt boende i flerbäddsrum på hotell i Mariehamn och skräddarsydda lösningar med roliga aktiviteter som passar perfekt på en klassresa. Pris: från 65 €/person

Skolreseäventyr.se​
Skolreseäventyr hjälper er att boka färjan ToR Mariehamn samt erbjuder tre olika skolresepaket 2-4 dagar komplett med boende i stugor, helpension och flera roliga aktiviteter för klassen. Prisexempel 2 dagar: 1250 kr/person.

VILL DU HA ETT gratis INFOPAKET? JA TACK!