Lättsålda ljusAlltid 50 % i vinstAlltid fri frakt & fri returLättsålda ljus - 50 % i vinst - Fri frakt & fri retur

VÅR FOTBOLLSRESA - SÅ GJORDE VI

Tusentals skolklasser och idrottslag har sålt ljus genom oss på kirratochklart.se för att kunna uppfylla drömmen om en resa med klassen eller laget.
Här berättar fotbollslaget Enebybergs IF F16-19 om sin lagresa till Italien och hur de gick tillväga för att tjäna ihop pengarna som behövdes.

TILLSLUT KOM VI IVÄG PÅ VÅR LAGRESA

Klockan var sex på morgonen. En efter en droppade vi in på Arlanda i våra nya träningsoveraller. Vi skulle egentligen vara där klockan halv sex, men våra lagledare kände oss för väl för att inte inse att vi skulle komma minst en halvtimme sent. Alla var trötta, men fyllda av förväntan. Äntligen fick vi komma iväg på vår resa med laget!

Men vår resa började långt innan Arlanda. Faktiskt tre säsonger tidigare om man ska vara exakt. Det hela började i september förra året. Då bytte ett stort gäng tjejer från en annan förening till vårt lag. Sammanhållningen var till en början riktigt dålig. Våra före detta motståndare skulle spela med oss? Efter flertalet samtal och lösningsförsök senare, i alla möjliga olika konstellationer, utan större effekt, fick våra tränare och lagledare nog. Då presenterades förslaget att göra en lagresa. 

Till en början blev det bara mer bråk. Vart skulle vi resa? När skulle vi resa? Hur skulle vi resa? Men när vi till slut enades om resmålet Italien, tidpunkten nästa höst och färdmedlet flyg kändes det faktiskt ganska roligt, trots att det var med våra före detta motståndare. När till och med vi spelare började försonas fanns det egentligen bara ett större problem kvar. Hur skulle vi ha råd? Lagkassan var tom. Där fanns inte ett öre att hämta. Pengarna som vi tidigare sparat ihop till föreningen och laget hade spenderats på sponsortryck till våra nya matchkläder. Det var alltså bara att börja om på noll igen. 

Tidigare gånger vi bestämt oss för att tjäna pengar till lagkassan har vi sålt saker. Tulpaner, julgranar, toapapper, saffran och så vidare. Ja, listan är lång. Dessa försäljningsprojekt känns nästan alltid som en omöjlighet och slutar alltid på samma sätt. När man har packat på hela släkten och mammas och pappas alla kollegor har man fortfarande fem burkar svindyrt saffran ståendes i kryddskåpet hemma. Det hela känns onödigt, att man lika gärna kan lägga dessa pengar ur egen ficka. 

"50% i förtjänst är inget man skojar bort"

RESAN BLEV MÖJLIG GENOM LJUSFÖRSÄLJNING

När våra lagledare föreslog att vi skulle sälja ljus för att tjäna ihop pengarna till vår resa möttes de av hårt motstånd. Vi visste ju att det skulle sluta på samma sätt som alltid. Släkten stödköper, mammas och pappas kollegor köper för att de måste, grannen ”har redan köpt från en lagkamrat”, och så kommer det hela sluta med en livstidsförbrukning av herrgårdsljus hemma. Till vår allas förvåning var utfallet för denna försäljning helt annorlunda. Doftljusen och herrgårdsljusen gick som smör. Pengarna liksom bara rullade in. Kanske berodde det på den höga förtjänsten - 50 % i förtjänst är inget man skojar bort! Eller så sålde vi ljusen i helt rätt i tid, jag menar vem vill inte ha superfina herrgårdsljus till jul? 

Vi hade säljmöten där vi delade in området vi bodde i flera delar. Vi alla fick varsin del att ansvara för. Då insåg vi att det faktiskt var ganska bra att ha tjejer i laget som tidigare spelat i andra klubbar, det gick att täcka upp en mycket större area utan att vara tvungen att spendera timmar på bussen varje kväll. Vi sålde ljusen på marknader, utanför mataffären, i köpcentrum och lade upp i olika facebookgrupper om vår försäljning. Vi hade interna säljtävlingar inom laget med diverse små priser till vinnaren. Allt detta, i kombination med en fantastisk produkt med otrolig förtjänst, gjorde att vinsten för denna försäljning täckte kostnaden för hela vår resa. 

Pengarna var inte den enda vinsten med denna försäljning. Den största vinsten var något helt annat. Vi fann varandra. I laget. Våra motståndare blev helt plötsligt våra medspelare. Vi hade ett gemensamt mål att jobba mot, något som lockade oss alla. Jag menar, vem vill inte få åka till Italien och spela fotboll? Så när vi stod där på Arlanda, denna tidiga höstmorgon, stod vi där som ett lag. Inte vilket lag som helst, utan ett lag som tillsamman, bara genom att sälja herrgårdsljus och doftljus, hade lyckats samla ihop pengar för att täcka hela kostnaden för hela vår fotbollsresa till Italien. 

VÅRA BÄSTA SÄLJTIPS

Här kommer våra bästa säljtips till er som funderar på att starta en försäljning för att samla ihop pengar till lagkassan:

1. Tänk utanför boxen. Både bokstavligt och bildligt. Ni måste inte begränsa er till området där ni bor. Det kan absolut vara värt att åka till grannkommunen utanför ”er box” för att sälja. Eller sälja till släktingar i andra delar av landet som kan få ljusen lagom till jul eller nästa högtid som ni alla samlas. Ett annat tips är att ta försäljningen utanför ”den riktiga världen”, nämligen till internet och sociala medier. Dela i facebookgrupper och gör det enkelt för era kunder att smidigt beställa. Säljkatalogen finns på Kirrat och klarts hemsida, den är perfekt att använda på facebook! 

2. Sälj på stora lokala ansamlingar. Vi sålde på fotbollsmatcher, konserter, julmarknader och föräldramöten. Detta var väldigt tidseffektivt då kunderna kom till oss, och vi slapp ta oss till dem. 

3. Gör försäljningen rolig! Vi blandade in den i våra fotbollsträningar. Istället för att ha vår vanliga fysträning där vi springer intervaller i skogen, körde vi intervaller i bostadsområden och kombinerade detta med försäljningen. Vi delade upp oss i mindre lag, och sprang intervaller mellan husen vi sålde till. Medan en person sålde, stod resterande lagmedlemmar ute på gatan och styrketränade. Vi satte en tid för återsamling på fotbollsplan. När vi kom tillbaka sammanställde vi hur långt vi hade sprungit, och hur mycket vi hade sålt för i varje lag. Medlemmarna i de två vinnande lagen fick varsin toast i cafeterian efter träningen. Den här tävlingen kanske låter helknäpp, men vi hade verkligen roligt när vi sålde!

Detta var vår resa! Vi hoppas att ni fick lite tips och inspiration till era kommande lagresor och försäljningar. Kom ihåg: det kommer alltid vara värt jobbet.  

Enebybergs IF F16-19

våra lättsålda ljus

Våra vackra herrgårdsljus är handstöpta och finns i sex efterfrågade färger. De exklusiva doftljusen finns i fyra noga utvalda dofter. 
Ljusen är av högsta kvalitet och  tillverkade med miljöhänsyn.

gratis infopaket

Vill du ha information om Kirrat och Klart skickar vi gärna ett gratis infopaket till dig - helt utan förbindelser. Paketet innehåller allt du behöver veta för att komma igång med en lyckad försäljning samt prov på våra exklusiva och lättsålda ljus.

{{'splash_bottom_part1' | translation}} {{'splash_bottom_part2' | translation}} {{'splash_bottom_part3' | translation}} {{'splash_bottom_part4' | translation}}