Lättsålda produkterAlltid 50 % i vinstFri frakt & fri returLättsålt - 50 % i vinst - Fri frakt & fri retur
Checklista för hur man tjänar pengar till föreningen

Checklista för hur man tjänar pengar till föreningen

Ekonomin är skral i föreningen och ni börjar fundera på hur ni ska få råd med de saker ni drömmer om. Då finns det en hel del ni kan göra. Här hittar du checklistor på viktiga saker du behöver tänka på när du ska tjäna pengar till föreningen. Uppfinn inte hjulet igen utan lär titta på våra listor nedan för inspiration och tips!
Det första man måste fundera på är hur mycket engagemang och tid medlemmar är villiga att lägga? Ska man göra ett eget upplägg kräver det att man får med sig många. Nedan finns två checklistor för hur man kan tjäna pengar till föreningen med stor eller liten arbetsinsats. Läs igenom och välj den som passar er och era förutsättningar just nu. 
 

Checklista för olika sätt att tjäna pengar till föreningen med stor arbetsinsats

 

1. Kan föreningen hjälpa till med något som ni också kan ta betalt för? Fotoklubben kan hjälpa till med fotograferingen vid fest. Skriv en blänkare i en lokal facebookgrupp och erbjud era tjänster. Ni är experter på det ni gör- visa upp det, gör reklam för klubben samtidigt som ni tjänar en hacka.

2. Ordna ett event och sälj fika. Kanske bjuda in till lokalen för ett föredrag och sedan locka med hembakat? Eller varför inte en prova-på dag och visa upp vad ni gör samtidigt som ni har café. Bra sätt att värva medlemmar samtidigt som ni kan tjäna en slant. Till caféet kan ni även köpa in lite ljus från kirratochklart.se som fikagästerna kan köpa. De behöver kanske en present till middagen de ska på. Läs mer om sådan försäljning längre ner. 

3.Tag kontakt med skolor eller idrottsklubbar och få till ett samarbete kring att ordna ett disco eller aktivitetsdag. Ni hjälper till och säljer hamburgare och korv. Även äldreboenden kan längta efter samarbeten. Det handlar om att hitta tillfällen för försäljning men också att få till möten som kanske leder till längre och bra samarbeten.

4. Finns det andra tjänster ni kan erbjuda? Krattning av trädgårdar? Upplockning av pantflaskor? Mustning av äpplen som ni plockar i trädgården? Vem vill inte bli av med fallfrukt eller ännu hellre få sina träd plockade när man inte längre orkar det. De får behålla en del av mustningen men ni tar resten. Gratis råvaror och en uppskattad närproducerad produkt.
 
Det var några idéer som vi vet brukar fungera bra. Vi vet också att det är lätt att som organisatör bli ensam med både planering och utförande. Alla tycker att det låter bra men när det väl är dags att ställa upp är alla plötsligt inte alls lika positiva. Kanske inser ni redan från början att tiden inte riktigt finns? För det är onekligen så att alla förslag och idéer ovan kräver tid i form av planering och inte minst utförande. Kanske ska ni ta er en funderare på om ni istället ska sälja någon produkt till nära och kära? Nedan hittar du en checklista på saker som är bra att tänka på när du väljer produkt att sälja. 
 

Checklista för en lyckad föreningsförsäljning

Ett vanligt sätt att tjäna pengar till kassan är att sälja en produkt. Först måste du fundera på om du ska hitta en egen producent som du köper upp ett lager av för att sedan sälja vidare. Du kanske hör av dig till din lokala bonde och kommer överens om att köpa 500 ägg. Fördelen med det är att du kan tjäna mer pengar, nackdelen är att du tar en större risk. Kommer allt att bli sålt? Du kan inte heller använda dig av finesser såsom webbshop vilket är mycket gynnsamt för affärerna då beställningar i princip kommer in av sig själv så fort du delar på dina sociala medier. 
 
Ibland är det enklare att titta på de företag som faktiskt har specialiserat sig på hur man tjänar pengar som förening. Det finns då några saker du behöver fundera igenom innan du bestämmer dig för vilken leverantör du ska välja.
 

Checklista för att välja produkt att sälja

 
1. Väl en produkt som du själv tycker om och som du tror att de flesta använder och tycker om. Ljus är ett bra exempel. Finns det något hushåll som inte använder levande ljus? Det är dessutom en perfekt gå-bort present vilket är ett väldigt bra säljargument. Svårare att ta med toapappersbalen eller grillkolen som gåva. Vår erfarenhet säger att leverantörer som är stolta över sin produkt erbjuder ofta ett gratis provpaket eller infopaket med varuprover. Beställ ett provpaket! Det är viktigt att man har känt och klämt på det man ska sälja.
 
2. Hanteringen är en viktig del. Är det stora produkter att hantera? Det kanske kräver släpvagn eller flera personer för att leverera till kunden. Vill du ha en mindre produkt kan saffran eller doftljus vara ett bra alternativ. 


3. Hur många alternativa försäljningssätt finns? Ju fler personer som säljer desto flera olika sätt att sälja på brukar vi säga. Då finns det ofta ett sätt som passar alla. Vissa älskar att knacka dörr medan andra tycker om att sälja via sociala medier. Vissa vill sälja med en katalog andra vill visa upp och sälja redan direkt vid första mötet. När du väljer leverantör kontrollera vilka olika försäljningsalternativ de erbjuder. Ju fler sätt desto mer flexibel försäljning. 

4. En annan viktig sak är att företaget som du väljer ska ha en kundtjänst. De ska vara tillgängliga för frågor. Vi vet att det ofta uppkommer frågor och då vill man ha snabba svar. En kundtjänst visar också på en seriositet hos leverantören.
 
5. Kontrollera hur leverantören har det med returer. Är returerna fria? Försök välja en leverantör med fria returer. Det kan annars bli en dyr historia. Viktigt att även frakten är gratis! Är den inte det – välj en annan leverantör. 


6. En annan väldigt viktig sak att ta reda på är hur mycket ni tjänar per sålt exemplar. Vi rekommenderar att ni inte ska nöja er med mindre än 50%. Kirratochklar.se (ljus) erbjuder det. Det är ni som gör jobbet och ni ska också ha en lika stor del av kakan.

7. Sist med inte minst. Välj en leverantör med en webbshop! Det finns inget som är så enkelt för att få fart på försäljningen. Den sköter sig själv. Har du dessutom valt en produkt som många använder dagligt är det ett säkert sätt att dryga ut föreningens kassa. 

 

Glöm inte att det ska vara roligt att tillsammans sträva mot ett gemensamt mål! En insamling som är uppstyrd kan verkligen öka sammanhållningen. Allra roligast är det när man ser sin försäljning växa varje dag. Det gör man enkelt om man har valt ett företag där man kan sälja med en webbshop. En webbshop är också ett stort administrativt stöd för den som organiserar försäljningen. Så vår rekommendation är: gör det enkelt för er! Ju enklare för alla desto roligare!

 
Lycka till!
 
VILL DU HA ETT gratis INFOPAKET? JA TACK!