Lättsålda produkterAlltid 50 % i vinstFri frakt & fri returLättsålt - 50 % i vinst - Fri frakt & fri retur
Ha ett disco, tjäna pengar till klasskassan - tips och guide

Ha ett disco, tjäna pengar till klasskassan - tips och guide

Att anordna ett disco är både kul och ett bra sätt att tjäna in pengar till klasskassan. Det gäller att vara väl förberedd och planera. Ni kan tjäna in pengar både på inträdet samt genom att sälja snacks och ordna roliga aktiviteter på discot som ni tar betalt för. Här kommer våra bästa tips och guide för hur ni anordna det bästa möjliga klassdiscot!

 

10 tips för ett lyckat klassdisco

 • Lokal - Det första, och kanske viktigaste steget när ni ska anordna ett disco är att ha en passande lokal. Lokalen ska vara stor nog för att alla ska kunna röra på sig och dansa. Se efter om det finns möjlighet att låna eller hyra matsalen, fritidslokalen eller kanske den lokala scoutstugan. 

 • Var ute i god tid - Börja planera och bjuda in i god tid! På så sätt har ni möjlighet anpassa och förbereda allt från snacks till aktiviteter på bästa möjliga sätt!  

 • Discolampa/discoljus - En discolampa eller discoljus är grundläggande för ett lyckat disco och sätter stämningen redan från start. Kanske har någon en discolampa att låna ut hemma, annars finns det möjlighet att hyra från olika företag. Planerar ni att anordna fler discon kan det vara värt att investera i en discolampa som ni sedan kan återanvända.

 • Släck ner - Beroende på vilken tid på dygnet och årstid ni genomför discot är det kanske inte alltid mörkt utomhus. Ett disco i ett ljust rum förmedlar inte den rätta stämningen, och discolampan kommer inte heller till sin rätt. Mörklägg lokalen genom att dra för gardiner och persienner. Att tejpa svarta sopsäckar för fönsterna är annars alltid ett vinnande koncept när det gäller att mörklägga ett rum.

 • Spellista - Bra musik och ljud skapar rätt förutsättningar för att discot ska bli lyckat! Sätt ihop en spellista speciellt tillägnad discot. Idag har de flesta ett konto på Spotify, gör en gemensam spellista där alla som är med och anordnar discot kan lägga in sina bästa danslåtar. Se till att spellistan är tillräckligt lång för att räcka hela discot, så slipper låtarna gå på repeat.

 • Högtalare - Utan bra högtalare kommer man inte långt. Se till att använda högtalare som täcker hela dansgolvet. I vissa lokaler finns redan användbara högtalare, annars finns det kanske någon i klassen som har bra högtalare att låna ut. I annat fall finns det, precis som med discolampan, möjlighet att hyra allt från små högtalare till ordentliga ljudanläggningar från diverse företag.

 • Hyr in en discjockey - Vill ni att ett proffs istället ska sköta både spellista och musikanläggning är det givna valet istället att hyra in en discjockey! Hör er för lokalt, oftast finns det äldre ungdomar som dj:ar och som inte tar så mycket betalt för att spela en kväll på ert skoldisco. Föräldrarna kan höra sig för bland bekanta eller fråga i den lokala facebookgruppen om någon känner en Dj.

 • Snacks och dryck - Inget disco är fulländat utan snacks! Både chips och godis går att köpa in till bra priser på stormarknad. Något som ger bra kickback är att ni själva poppar popcorn och lägger i fryspåsar och sen säljer på discot. Korv är också både populärt och lättserverat och perfekt att sälja under ett disco. Glöm inte att också sälja olika varianter av dryck, gör läsken mer intresseväckande genom att servera den som en bål. Köp in storpack med läsk, bubbelvatten och festis. 

 • Aktiviteter - Bibehåll en god och energisk stämning genom discot genom att anordna mindre aktiviteter. Lekar som dansstopp, hela havet stormar och limbo är lätta att genomföra och kul för alla!

 • Tid - Håll discot lagom långt och istället kul hela tiden! Oftast brukar två-tre timmar vara lagom. Maxa discot med dans, snacks och lekar och avsluta när det är som roligast. Låt det inte bli långdraget så att barnen tappar energi och intresse. Genom att hålla det kort men roligt ökar du chanserna för att alla vill komma tillbaka om ni bestämmer er för att anordna ytterligare disco.

 

Hur sätter du ihop en lyckad spellista till skoldiscot?

Bra musik är en av de viktigaste delarna för att anordna ett lyckat disco. På så sätt bibehåller ni gästernas intresse och energinivå, målet med ett disco är att alla ska dansa. Det räcker med att spela en låt som inte faller gästerna i smaken för att de ska tappa intresset och dansgolvet töms. Därför delar vi med oss av våra bästa tips för att gör den bästa möjliga spellistan inför ert disco! 

 • Anpassa efter åldersgrupp - Beroende på vilka discot är anordnat för är olika låtar olika uppskattade. Kom ihåg att välja låtar efter vad gästerna uppskattar och inte alltid den musik du själv vill höra. 

 • Låtar som alla kan - Att spela låtar och musik som du vet att gästerna har hört och tycker om sen tidigare brukar vara ett vinnande koncept.

 • Dansa och sjunga med - Den föregående punkten leder oss till tips nummer tre. De låtar som tenderar att vara de allra mest uppskattade är dem som kan kan sjunga och dansa till. Den typen av låtar brukar förhöja både gästernas humör och energinivå. Det finns inget som slår att skriksjunga och fuldansa till en favoritlåt. 

 • Äldre låtar -  Precis som allt annat varierar det optimala musikvalet efter gästernas ålder, men svenska klassiker och “gamla” bangers brukar vara framgångsrika. 

 • Aktuella hitlåtar - Andra låtar som brukar vara uppskattade är aktuella hitlåtar. Lyssna efter vilka låtar som sänds på radion, de brukar vara populära bland nästan alla åldersgrupper.

 • Låtar från TikTok - Låtarna som vid tillfället trendar på appen TikTok brukar ligga högt upp på flertalet topplistor, och är troligtvis förknippade med låtarna du hör på radion. Iochmed deras vida popularitet är de troligtvis ett säkert kort på spellistan.

 • Fråga om tips - Sist men inte minst är det alltid smart att be om tips och råd. Någon eller några i klassen har säkert ett syskon, kusin eller kompis i samma ålder som de ni anordnar discot för. Kolla med dem vilka låtar som är populära bland kompisarna och provspela låtar ni är osäkra på. Deras hjälp kommer vara ovärderlig för att lyckas sätta ihop bästa möjliga spellista!


 

Tjäna pengar på skoldiscot

Är målet med skoldiscot att tjäna pengar till klasskassan är det smart att göra upp en plan i tid. Se över vilka utgifter ni räknar med och sedan hur mycket ni räknar med att samla ihop. Gör en budget som ni kan gå efter under förberedelserna för att undvika att det blir dyrare än väntat.  

Val av aktiviteter under discokvällen anpassar ni efter vilken ålder det är på barnen som ska gå på discot. För barn som går på låg- och mellanstadiet finns det mer lekar och aktiviteter att anordna än för äldre barn som går på högstadiet som oftast är mest intresserade av att dansa eller bara hänga.

Tips på intäkter skoldisco

 • Inträde - Låt alla som kommer betala en inträdesavgift. Ett enkelt knep för att locka så många som möjligt är att ge alla varsin biljett när de betalar inträde. Biljetten kan sedan bytas mot snacks eller läsk i kiosken. Kör ni med denna variant kan ni ta 20 kr i inträde. Kör ni bara inträde utan snacksbiljett kan ta ta 10 kr i inträde istället. Är discot för yngre barn (låg- och mellanstadiet) kan ni ta 10 kr i inträde och lägga på små avgifter på aktiviteter inne i discot istället. Kör ni utan aktiviteter som kostar, tex. disco för äldre barn (högstadiet) kan ni ta 20 kr i inträde istället.

 • Sälj snacks och läsk - Häll upp chips och popcorn i plastglas och rada upp så att de ser inbjudande ut. Efter att barnen fått varsitt glas med snacks och läsk mot sin inträdesbiljett kan ni ta betalt om de vill ha mer. Eller köp in småpåsar med chips och ostbågar och sälj. Varken snacks eller läsk behöver vara särskilt högt prissatt för att ni ska tjäna på det. Kom fram till en rimlig prissättning som gör det värt för barnen och så att ni tjänar lite pengar. Ett annat roligt sätt att tjäna pengar på är att hyra in en sockervaddsmaskin och sen sälja strutarna med vadd för 20 kr. Kön brukar ringla lång till sockervadden!

 • Baka själva - Ett ytterligare tillvägagångssätt att tjäna pengar i kiosken på discot är att baka själva och sälja. Egna bakverk är ofta billigare att producera och går att ta lite mera betalt för, just för att det är just hembakat, och på så sätt ökar ni vinstmarginalen. Har ni yngre barn på discot kan ni även anordna föräldrafika för de föräldrar som vill stanna. Är ni på skolan kan ni få låna lärarnas personalrum att anordna föräldrafika i. Sälj kaffe och hembakt till de "discoväntande" föräldrarna.

 • Ha ett lotteri - Sälj lotter till gästerna och locka med fina priser! Priserna kan ni be att få till skänks av föräldrarna i klassen. Kanske någon har ett företag som kan skänka något? Priser kan också bestå av bättre begagnade saker som man har hemma. Alla i klassen kan också bidra med att skänka t.ex. 5 chokladkakor var som alla själva köper in.

 • Spöktunnel och äckelbana - Har ni ett disco för yngre barn brukar det vara uppskattat med en inte alltför läskig spöktunnel eller "äckelbana" där de med ögonbindel på får stoppa händerna i hinkar med kokt pasta osv. och gissa vad det är de känner på. Anordna detta i idrottshallen eller annan intilliggande lokal. Ta 10 kr betalt av alla som vill testa!

 • Ansiktsmålning - Har ni några i klassen som gillar att måla kan ni erbjuda ansiktsmålning (går bra med vanlig vattenfärg) för 10 kr/pers.

 • Tävlingar - anordna skjuta prick med hjälp av innebandyklubbor och boll eller kasta ärtpåse i hinkar eller annat kul utöver själva dansen. Bra aktivitet att ta 5 kr för om ni har möjlighet rent lokalmässigt. Brukar vara uppskattat av de yngre barnen.

 • Garderob - Beroende på hur stort discot är och årstid kan det vara smart att använda sig av en garderob för gästernas ytterkläder. Att ta 10 kr per galge är ett lätt sätt att få in ytterligare slantar. 
 

Glöm inte

Gör reklam för ert disco! Låt barnen göra fina affischer som ni kan sätta upp på skolan samt intilliggande skolor. Sätt även upp affischer i centrum eller vid sporthallen. Föräldrarna kan göra reklam i den lokala facebookgruppen.

Att anordna ett disco tillsammans med klassen är ett roligt och bra sätt att sätt att tjäna pengar till klasskassan samtidigt som ni erbjuder andra barn att ha kul. Men för att samla ihop pengar till en klassresa behöver det ibland kombineras med andra sätt att tjäna pengar, t.ex. arrangera loppmarknad, sälja bakverk eller klippa gräsmattor hos grannarna. Ni vet väl att ni också kan tjäna pengar till klasskassan genom att sälja ljus med Kirrat och Klart? Förtjänsten är alltid 50% på allt ni säljer för, så det går snabbt att tjäna ihop pengar till klasskassan.

 
 
VILL DU HA ETT gratis INFOPAKET? JA TACK!