Lättsålda produkterAlltid 50 % i vinstFri frakt & fri returLättsålt - 50 % i vinst - Fri frakt & fri retur
Klasskassa - regler och guide om insamling av pengar till klassen

Klasskassa - regler och guide om insamling av pengar till klassen

Ta reda på vilka regler som gäller för klasskassan och hur ni kan tjäna pengar till klasskassan. Det finns flera saker du som klassförälder eller ansvarig i en klass behöver tänka på inför uppstart av ett gemensamt klasskonto och inför insamling till en klassresa eller annat. Här kommer våra bästa tips och råd för hur du på bästa sätt hanterar klasskassan och tjänar pengar till klassresan.

KLASSKASSAN - VAD GÄLLER? REGLER OCH GUIDE

UPPSTART KLASSKASSA

Innan ni startar klasskassan eller klasskontot bestäm tillsammans vad pengarna ska användas till. Ska pengarna bara sparas till en kommande klassresa eller kan de också användas till avslutningspresenter, klassfester etcetera. Och vilka ska bestämma om pengarnas användning? Eleverna i klassen eller föräldrarna eller elever och föräldrar i samråd? Eleverna i klassen kan hursomhelst inte ges det fulla ansvaret över kassan eftersom de inte är myndiga. För det mesta fungerar det utan större problem att ha en gemensam klasskassa och om problem uppstår beror det oftast på att man inte varit överens från början om hur pengarna i en klasskassa ska användas. Skriv därför alltid ned vad ni kommer överens om. Förslagsvis i form av mötesprotokoll. Kom också ihåg att dokumentera både intäkter och utgifter sen ordentligt. 
 

ÖPPNA ETT KLASSKONTO FÖR KLASSKASSAN 

Nuförtiden är det sällan man stöter på någon som har med sig kontanter i plånboken, utan digitala betalningsmetoder används nästan uteslutande. Att förvara klasskassan som kontanter i ett kassaskrin är därför både otympligt och inaktuellt. Vill klassen ha en gemensam klasskassa löser ni därför enklast detta genom att öppna ett privatkonto utan ränta med flera kontohavare dvs. ett konto där flera av klassföräldrarna har behörighet till kontot. På så vis har ni delat ansvar utlagt på flera föräldrar med gemensam behörighet och insyn i ekonomin vilket minimerar eventuella problem så att det inte sker några oegentligheter med barnens pengar. Kontot kan du oftast öppna själv via internetbanken. Ni kan sedan ändra namnet på kontot till något valfritt som t.ex. Klasskonto.
Beroende på vilken bank ni har kan det istället behövas att alla tilltänkta kontohavare är med på banken när kontot öppnas, alternativt behövs en fullmakt från var och en som ska vara kontohavare. När ni öppnar ett konto med flera behörigheter krävs Beroende på vilken bank ni väljer så kan man vara mellan 2-4 stycken kontohavare. I dagsläget är det bara SEB som har speciella kontovarianter för just klasskassa, men det går som sagt att öppna ett vanligt privatkonto också med flera kontohavare som beskrivet ovan. De allra flesta banker kan också sätta upp regler vad gäller uttag, ska alla kontohavare tillåtas ta ut pengar eller måste detta ske i grupp? Den enda nackdelen med att ha ett gemensamt privatkonto för klasskassan är att de föräldrar som ska ta ansvaret måste vara kunder hos samma bank. Kontakta er bank så hjälper de er vidare!
 
 

Fördelning av ansvar för klasskassan

Hur ansvaret bör fördelas mellan elever och föräldrar bör förstås baseras på barnens ålder och ansvarsförmåga. Men i och med klassresan huvudsakligen anordnas för  barnens skull är det rimligt att låta eleverna vara så delaktiga som möjligt vid beslut, det är nyttigt för barn av alla åldrar att bära bära en del av ansvaret för att kunna möjliggöra för sin egna resa. Det är ett bra sätt för dem att utmana sig och bli mer självständiga och ansvarstagande. 
Att bära ansvaret för hanteringen av skolkassan är minst lika viktigt som själva planeringen av klassresan. Det är ingen svår uppgift, men tyvärr finns det tillfällen då pengarna plötsligt är som försvunna. Genom att utse minst en förälder som får förtroendet att hålla koll på pengarna samt regelbundet redovisa resultatet går det att undvika sådana händelser. 
 

Mål och ambition med klasskassan

Innan klassen börjar samla in pengar bör alla vara överens om vad pengarna ska gå till. Att åka på klassresa är det vanligaste målet vid en insamling, så planera i god tid på vad för typ av klassresa som ni vill genomföra. En tvådagars skolresa för 20 elever kan kosta allt från några tusen kronor till över 30 000 kronor. Fundera på klassens ambitionsnivå och sätt ett sparmål utifrån det. Om klassen har ett tydligt mål med sin insamling och är medvetna om hur deras arbete kommer belöna sig blir det lättare att bibehålla motivationen att samla ihop de pengar som krävs.
 
 

Vad ska klasskassan täcka? 

Vilka utgifter ska klasskassan täcka, och vad behöver eleven i så fall stå för själv. Resan och boendet och grundläggande aktivitet brukar vara det grundläggande som klassens insamlade pengar står för. Fundera på hur övriga kostnader ska hanteras, hur ni ska göra med maten till eleverna, ska den betalas för på egen hand eller ska klasskassan räcka till det också? 
 

Regler för klasskassan - exempel att utgå ifrån eller tänka till kring

- Klasskassan ska täcka alla kostnader för samtliga elever. Ingen ska behöva tacka nej på grund av ekonomiska skäl. 
- Alla ska vara lika delaktiga vid insamlingen, arbetet ska fördelas lika. 
- Hur gör ni om en elev slutar?
- Ha ett utsatt tid och datum för planering av hur ni vill gå tillväga för att samla in pengar till klasskassan och hur den sedan ska spenderas. De som inte närvarar vid mötet får anpassa sig därefter. 
 

Vad säger skollagen?

Det är inte förbjudet för elever eller vårdnadshavare att stå för kostnaden av enskilda skolresor, utflykter eller andra aktiviteter. Det framgår dock tydligt i skollagen att dessa bidrag måste ske helt frivilligt och att det inte får finnas någon koppling mellan hur mycket en enskild elev bidrar med och elevens möjligheter att få delta i aktiviteten. En elev vars föräldrar inte vill eller har råd att bidra ska alltså också ha rätt att åka med på skolresan.
 

Hur kommer man överens om sparmål?

Att komma fram till hur pengarna ska spenderas och hur mycket som ska samlas ihop är sällan lätt. Alla elever och föräldrar vill göra sin röst hörd och få sin vilja igenom. Så hur kommer man på bästa sätt överens om hur klasskontot ska användas?
1. Röstning - Låt alla som vill komma med förslag och låt sedan alla rösta på det alternativ som de själva vill. Antingen låter man eleverna bestämma på egen hand, om man inte litar på att eleverna kan komma fram till ett rimligt alternativ kan även föräldrarna vara delaktiga vid röstningen.
2. Lottning - Att lotta fram klassens sparmål innebär både fördelar och nackdelar. Det är ett enkelt tillvägagångssätt, men garanterar inte att så många som möjligt känner sig nöjda med utgången. Att lotta om klasskassan kan vara ett smidigt tillvägagångssätt för mindre utflykter och aktiviteter. 
3. Utse en ansvarsgrupp - Utse en mindre grupp med både föräldrar och elever som får i uppgift att planera hur klasskassan ska hanteras. En mindre grupp har lättare att enas än en hel klass. Gruppen kan antingen fullständigt ansvara för resmålet, eller komma med några väl genomtänkta alternativ som man sedan låter klassen rösta om.
 
 
 

INSAMLING TILL KLASSKASSA

Det finns mängder av sätt att samla in pengar till klasskassan. Klassen kan gemensamt anordna diverse aktiviteter såsom skoldisco, samla pant eller ha loppis. Eller varför inte tjäna pengar till klasskassan genom att sälja ljus med Kirrat och Klart. Förtjänsten är alltid 50% på allt ni säljer för, så det går snabbt att tjäna ihop en ordentlig slant.
 

GÖR EN PLAN INNAN NI BÖRJAR SÄLJA MED KLASSEN

Innan ni drar igång en försäljning (oavsett vad ni ska sälja) kan det vara bra att göra en liten plan och dra upp punkter att tänka till om innan uppstarten.
 • Hur mycket pengar behöver vi tjäna ihop?
 • Gör en försäljningsplan (vem ska vara kontaktperson, när ska vi sälja, hur länge ska vi sälja osv.)
 • Sälja direkt eller med kataloger och i digitala kanaler?
 • Leverans av produkter och logistik – vem tar emot leveransen?
 • Redovisning av pengarna – swish eller bankkonto?
 • Inte glömma att fira när vi är klara och fått ihop en rejäl slant! 
 

ATT TÄNKA PÅ INNAN NI BÖRJAR MED SJÄLVA SÄLJET 

 • Om ni ska gå runt med produkter eller kataloger i handen - Planera säljrutten
 • Tipsa varandra om vad ni ska säga när ni är ute och säljer. Vilka är våra säljargument?
 • Träna på hur ni ska presentera er själva och klassen när ni är ute och säljer. 
 • Träna på att presentera produkterna ni ska sälja.
 • Se till att det finns vuxna runtomkring som kan bistå som stöd under försäljningen
 • Utvärdera och prata igenom hur det gick efter försäljningsrundan. Vad kan vi göra annorlunda till nästa gång?
 

SÄLJA LJUS MED KIRRAT OCH KLART

Att sälja herrgårdsljus och doftljus från Kirrat och klart är ett väldigt enkelt och snabbt sätt att tjäna ihop pengar till klassen och klasskassan. Förtjänsten är väldigt generös jämfört med många andra, ni behåller alltid 50% av er försäljning i vinst. Ljus är också något alla använder eller tycker är en fin gå-bort-present och det är därför väldigt lättsålt. 
Ni behöver aldrig lägga ut några pengar, frakten är alltid gratis och ni har full returrätt och gratis returfrakt på osålda ljus. Ni väljer själva på vilket sätt ni vill sälja ljusen. Sälj enkelt med en egen webbshop och säljkataloger och/eller genom att sälja ljus direkt "vid dörren", eller varför inte kombinera de olika sätten för att maxa försäljningsmöjligheterna. All hantering kring försäljningen sköter ni i vårt digitala verktyg Mina sidor som gör er administration smidig och enkel.
 

Några klassförsäljningar som nyligen genomförts med Kirrat och Klart

 
Bredgårdskolan 8D – 16.375 kr
 
Åk 2 Grythyttan – 13.235 kr
 
Jändelskolan 6B – 14.120 kr
 
EK19 A, Grästorp - 15.185 kr
 
Ekebyholmsskolan åk 6 – 16.175 kr
 
Järna Friskola årskurs 6 – 15.900 kr
 
Torslandaskolan 9C – 17.625 kr
 
Vittra Södermalm klass 9A – 15.765 kr
 
Torslandaskolan 5 – 18.590 kr
 
Rosendal 6B – 19.360 kr
 
Sa19b, Lidköping – 21.205 kr
 
Delfin, Knivsta – 22.500 kr
 
Nannaskolan 9B – 21.500 kr
 
Sa19ms, Falköping – 21.795 kr
 
Klass 5 Brunnaparksskolan - 27.140 kr
 
Breddenskolan åk 4 – 41.590 kr
 
6B, Önnestad – 19.140 kr
 
 

Fördelar med att sälja ljus med Kirrat och Klart

Ljus är lättsålt  -  alla behöver ljus
Ljus är en förbrukningsvara som har en ständig högsäsong
Roliga att sälja - lätta att bära och frakta
Mycket god förtjänst, gruppen behåller alltid 50%
Alltid fri frakt och fri retur
60-dagars betalningsvillkor
Enkel hantering med gruppens administrativa verktyg Mina sidor
Sälj direkt eller med webbshop och kataloger – eller kombinera de olika sätten
Ljusen från Kirrat och Klart är vackra och av högsta kvalitet
 
 
VILL DU HA ETT gratis INFOPAKET? JA TACK!