Lättsålda produkterAlltid 50 % i vinstFri frakt & fri returLättsålt - 50 % i vinst - Fri frakt & fri retur
Sälja kryddor för att tjäna pengar - är det en bra idé?

Sälja kryddor för att tjäna pengar - är det en bra idé?

Den idrottsförening eller skolklass som behöver ett bra sätt att finansiera träningsläger eller skolresa kan alltid sälja kryddor. Men är det en bra idé? Hur mycket tjänar man och vad finns det för kryddor att välja på? Det finns flera olika aktörer som man kan samarbeta med om man vill sälja kryddor. Denna guide hjälper er att jämföra två av de största konkurrenterna.

 

Att sälja kryddor och tjäna pengar

Kryddor är en handelsvara med gamla anor som troligen använts så länge det har funnits människor. Arkeologiska utgrävningar har hittat bevis för att kryddor användes för 6000 år sedan och var något av det första människan handlade med så fort vi hade uppfunnit båtar och andra transportmedel så att vi kunna besöka andra länder och världsdelar.

I modern tid går kryddor att variera i det oändliga. Man kan sälja färdiga paket och kryddboxar, enskilda kryddor och olika kryddblandningar. Dofterna och färgerna gör att de praktiskt taget säljer sig själva.

 

Vad är kryddor?

Kryddor är ätliga delar av växter, en naturlig smaktillsats till skillnad från kemiska smakförstärkare. Kryddorna tillför smak och färg, men har även andra fördelar. Kryddor med konserverande egenskaper förlänger hållbarheten, det var ju så man började lägga in mat i olika salt- och sockerlag.
 
Genom att sälja kryddor kan ni också bidra till bättre folkhälsa eftersom många kryddor har hälsofrämjande egenskaper. Kanel främjar matsmältningen och hjälper mot halsbränna, vitlök lindrar bronkit och astma medan oregano är rik på antioxidanter.
 

Många kryddor ger större variation

Kryddor skiljer mästerkockar från amatörer. Man kan se dem lite som verktyg för en hantverkare. Ju fler verktyg i arsenalen, desto bättre resultat i köket. Idag är det populärt att laga mat med influenser från olika delar av världen. Till exempel har det asiatiska, amerikanska, grekiska och thailändska köket gjort avtryck i svenska hushåll och för att kunna kopiera rätter från andra länder krävs olika kryddor.
 
Variationen slutar inte med antalet kryddor. Ta bara salt. Idag är det ett samlingsnamn för så mycket mer. Vi har det vanliga bordssaltet som består av natrium och klorid. I mineralsalt har man bytt ut en del natrium mot exempelvis kalium och magnesium. Det finns jodberikat salt, havssalt, örtsalt, himalayasalt, bara för att nämna några.
 
Och peppar ska vi inte tala om, det är hur många kryddor som helst. Dessutom finns det färdiga kryddblandningar, grillkryddor och örtkryddor. Konsistensen påverkar också. Man köpa hela kryddor som varieras genom att man med hjälp av en kvarn eller mortel finfördelar dem olika mycket.
 

Är det kul att sälja kryddor?

All försäljning har sina fördelar och utmaningar, men det är framförallt kul att sälja kryddor. Det är en härlig produkt man blir glad av, särskilt om den är paketerad i trevliga förpackningar. Kryddor är lätta att transportera, de väger inte så mycket och är inte ömtåliga. De presenteras snabbt och enkelt vid själva försäljningstillfället, och där finns något för alla, vare sig man gillar örter, vill ha tio olika pepparsorter eller har snöat in på grill, barbecue eller tacos. 
 

Fördelar med en kryddförsäljning

• En produkt som används året om
• Perfekt och uppskattad present
• Lättsålt
• Roligt!
 

Nackdelar med en kryddförsäljning 

Kan bli tungt att bära om man säljer mycket
Kunderna kan vara allergiska mot vissa ämnen i kryddorna
En burk med kryddor kan ta lång tid att förbruka, alla behöver därför inte alltid köpa
 
 

Att sälja kryddor med olika aktörer

Vill ni sälja kryddor finns en mängd olika aktörer att vända sig till. Här nedan listas ett urval ur Gogrillas och Spicy Dreams produkter ni kan sälja för att tjäna pengar till klass -eller lagkassan. 

 

Ett urval av Gogrillas produkter 

GRILLSÅSER
Gogrilla Grillsåser passar till alla tänkbara maträtter, som bordssås, glaze/marinad och smakförädlare i matlagning. Såserna passar bra till nötkött, fläskkött, kyckling, fisk, skaldjur, sallad, färsrätter samt i mexikansk och vegetarisk mat. Gogrilla Grillsåser innehåller endast naturliga råvaror så som t.ex. piri-piri, paprika, färskpressad vitlök och färskpressad citron, vilket ger såserna sin unika karaktär. 
En förpackning Grillsåser innehåller tre olika smaker:
Original   –   Stark   – En högklassig smak med attityd och en tydlig smak av färsk piri-piri. Passar utmärkt till nötkött, fläskkött, kyckling, ostron, pizza samt olika färsrätter.
Garlic   –   Medium   – För vitlöksälskaren med hela 32% färska vitlöksbitar blandade med piri-piri skapas denna unika karaktär. Passar utmärkt till nötkött, fläskkött, kyckling, skaldjur, grönsaker samt olika färsrätter. 

Lemon   –   Mild   – Stor fräschör och distinkt citruston. Perfekt balans och brytning mellan piri-piri och färskpressad citron. Passar utmärkt till fisk, kyckling, skaldjur och sallad. 

 

TACOKIT

Gogrilla Tacokit framställs för hand med stor omsorg och är av högsta kvalité. Hela tillverkningsprocessen sker manuellt. Allt från finhackning och blandning av råvaror till upptappning på flaskor görs för hand i vår produktionsanläggning. Produkterna innehåller endast naturliga råvaror vilket ger produkterna sin unika karaktär. Gogrillas unika Tacokit sticker helt klart smakmässigt ut mot andra “Svenska” Tacoprodukter och gillas av både vuxna och barn. Så här smakar bra naturlig tacos utan en massa tillsatser. 

Ett Tacokit innehåller tre olika produkter: Tacomix, Tacosalsa och Tacosås 

Tacomix   –   Original   – En lagom stark kryddmix för tacos och tortilla som är avsedd att blandas med köttfärs eller kyckling vid tillagning. Kryddmixen är helt fri från socker.
Tacosalsa   –   Hot   – En unik het salsa som är baserad på paprika och chili (Ej tomat som många andra) Kan även användas till att hotta upp Gogrilla Tacomix med.
Tacosås   –   Medium   – En mediumstark sås med mexikansk karaktär som passar hela familjen och används direkt på maten. Denna Tacosås passar även utmärkt till pasta samt i grytor.

 

BURGERKASSEN

Skapa perfekta hamburgare på ett kick! Konsten att göra egna hemmagjorda burgare är enklare än vad man tror. När man har rätt grejer förstås! Med Gogrillas professionella hamburgerpress i rostfritt stål och våra populära grillsåser i tre olika smaker är Burgerkassen något för dig som vill bli hamburgermästaren.

Burgerkassen innehåller:

1 Förpackning Grillsås 3-pack
1 Hamburgerpress i rostfritt stål

1 Cool grillkasse som är återvinningsbar

 

MARINADKASSEN 
Ge din grillning en ny dimension. Marinera maten inifrån på bara några minuter. Med Gogrillas professionella marinadspruta i rostfritt stål kommer du upptäcka en ny värld för din grillning. Ett effektivare sätt att marinera som kommer att ge smak inne i köttet och inte bara i ytskiktet.

Med grillsåserna i tre smaker som ingår i den här kassen kommer du få en ordentlig smakupplevelse utöver det vanliga.

Marinadkassen innehåller:

1 Förpackning Grillsås 3-pack
1 Marinadspruta Professionell i rostfritt stål

1 Cool grillkasse som är återvinningsbar

 

LYXKASSEN

Kassen för dig som vill vara ett proffs vid grillen. Gör dina egna proffsiga hamburgare. Marinera maten inifrån och få smaker på ditt kött som du aldrig upplevt förut. Gör dina perfekta spett med moderna böjbara grillvajrar. Här har du en kasse som alla vill ha. Den perfekta presenten till den som har allt.

Lyxkassen innehåller:

1 Förpackning Grillsås 3-pack
1 Marinadspruta Professionell i rostfritt stål
1 Hamburgerpress i rostfritt stål
1 Grillvajer 2-pack

1 Cool grillkasse som är återvinningsbar

 

MEGAKASSEN

Megakassen för alla finsmakare. Här har vi Megakassen med Gogrillas alla smakupplevelser. Med den här kassen kommer du få till maten både vid grillen och vid spisen.

Megakassen innehåller:

1 Förpackning Grillsås 3-pack
1 Förpackning Hot Sauce 3-pack
1 Förpackning Tacokit 3-pack
1 Förpackning Alcogel 3-pack

1 Cool grillkasse som är återvinningsbar

 

Hur mycket tjänar man med Gogrilla? 

Att sälja Gogrillas kryddor är ett bra sätt att tjäna pengar till er lag – eller klasskassa på. Er förtjänst varierar lite beroende på vilken produkt ni säljer, mer om det kan ni läsa här (kanske infoga länk till andra texten om kryddförsäljning med Gogrilla?). Förtjänsten med Gogrilla ligger mellan 24% och 33%. Om ni däremot väljer att sälja ljus med Kirrat och klart är förtjänsten alltid 50 %. 

 

Ett urval ur spicy dreams produkter 

SPICE RUB & GRILL BBQ
Spice Rub finns som torr- och blötvara. Den torra varianten är en kryddblandning som gnids eller strös över råvaran innan grillning. Den torra ruben är mest lämpad till snabb grillning. Vid för lång och het grillning kan kryddorna brännas och då få en bitter smak. Man kan även blöta ruben genom att blanda i olja, då får den en krämig konsistens som man penslar på råvaran och därmed kan man grilla längre.
 
Spice Rub & Grill BBQ innehåller: 
Mango Habanero - Den starka chilin Habanero tonas av söt mango och honung, lämpar sig mycket bra till nöt, gris och kyckling.
Chili & Lime - En fräsch rub med toner av lime och smak av chili. Lämpar sig bäst till gris, grönsaker, kyckling, lamm och fisk.
Texas Frank - En rub med riktig känsla av grillat kött. Inspirerad av Aaron Franklin från Texas. Passar till alla former av rött kött.
Chimi Churri - En smakrik klassisk sydamerikansk kryddblandning som passar bäst till kött men är också utmärkt på fisk och lamm.
Allround- En klassisk rub med smak av grill. Passar i stort sett till allt men lämpar sig bra på nöt, gris, kyckling och grönsaker.


CHILI FIRE
Chili Salt: 500 SHU. Här används en grön jalapeño med ursprung från Centralamerika och en röd Birds Eyes från Indien blan¬dad med havssalt. Mild i smaken. Använd gärna direkt på sallader till kalla såser, fisk, kyck¬ling, kött och i alla grönsaksrätter. Fungerar utmärkt att använda som bordskrydda!
Chili Jalapeño: 8 000 SHU. Grön jalapeño med ursprung från Centralamerika den är 2,5 till 7,5 cm lång och har saftigt fruktkött som påminner om paprika i smaken. Jalapeño kommer av arten spansk peppar (capsicum annuum), dit även paprika hör. Använd den gärna till tacos, burritos, falafel, salsor, hem¬lagad pizza, i grytor och i sallader. Pikant smak.
Chili Sanam: 15 000 SHU. Detta är en chili med lätt sötma, stark och kryddig, med Chili Sanam från Indien. Sanam är den mest efterfrågade chilin och exporteras till hela världen. För att uppnå den styrka som vi har här blandar man flera sorters chili, framför allt de Indiska sorterna (capsicum frutis¬cens). Chili fungerar i stort sett till allt, det är bara styrkan som bör väljas efter egen smak.
Chili Devanur: 30 000 SHU. Detta är en Indisk chili med mycket styrka, lätt sötma och en kryddig karaktär. Devanur har en hög kva¬litet och kännetecknas av djupröd färg. För att uppnå den styrka som vi har här blandar man flera sorters chili, framför allt de Indiska sorter¬na (capsicum frutiscens). Chili fungerar i stort sett till allt, det är bara styrkan som bör väljas efter egen smak.

Chili Birds Eyes: 100 000 SHU. Här används Chili Birds Eyes (cap¬ sicum annuum) och andra Indiska chilisorter (capsicum frutiscens). Brännande het, kryddig, lätt söt och fruktig i smaken. Birds Eyes är en mångfaldig sort som odlas i Afrika , Thailand och Brasilien. För att upp¬nå den styrka som vi har här blandar man flera sorters chili. Chili fungerar i stort sett till allt, välj styrka efter egen smak.


STREET FOOD
Street food finns över hela världen och är oftast enkelt, gott och opretentiöst. Ett sätt att uppleva det tusenåriga förhållandet mellan en kultur och dess mat.
Brooklyn Burger - Lätt rökig med mild hetta. Rökig paprika, ganska kryddig med lite hetta och syra. En klassiker med både sälta och sötma. En aromatisk upplevelse från Amerika.
Pulled Pork - En inspiration från Amerika med sälta, sötma, umami och en lätt rökighet.
BBQ Korean - En söt och salt blandning med tydliga toner av ingefära, rostade sesamfrön och en fräsch hetta från chili.
Chicken Asia - Med klassiska aromatiska härliga currytoner, lätt pepprig. Sötma och sälta från paprika finner ni i denna kryddblandning.

French Fries - En härlig mix med gröna toner av örter som rosmarin och oregano. Tydlig umami och sälta.


SINGLE FLOWER HONEY
Honey Orange - Apelsinhonung har en distinkt ljus färg, fruktig arom och en klar citrussmak. Utmärkt i söta recept och perfekt till olika ostar.
Honey Chestnut - Kastanjehonung har en mörk gyllene färg och en aromatisk, rundad och fyllig smak. Den är utmärkt till färska eller torkade frukter, nötter och ost.
Honey Lavender - Lavendelhonungen är söt och blommig i smaken. Den har en perfekt gyllene färg och en doft som är tydlig och stark, perfekt till ostbrickan och desserten.
Honey Eucalyptus - Eukalyptushonungen är välkänd för sina hälsofördelar. Den är ljust kastanjefärgad med en intensiv doft och en stark honungssmak.
Honey Acacia - Acaciahonungen kommer från acaciaträdet Robinina. Den har högre halt av fruktsocker än annan honung. Passar utmärkt till yoghurt, färska ostar och aromatiska teer.

 

 

Hur mycket tjänar man med Spicy Dream/Newbody? 

Att sälja Newbodys/Spicy Dreams, kryddor är ett bra sätt att tjäna pengar till er lag – eller klasskassa på. Varje paket säljs för 100 kr, ni behåller 27 kr per sålt paket (förtjänst på 27 %). Om ni däremot väljer att sälja ljus med Kirrat och klart är förtjänsten alltid 50 %. 

 

 

Sammanfattningsvis

Ovan listas några exempel på kryddor ni kan sälja för att tjäna pengar till klasskassan eller lagkassan. Inte nog med att det är nödvändigt att tjäna pengar till klassresan, lagresan eller föreningen, kan det dessutom vara riktigt roligt att sälja kryddor. Största nackdelen är dock att förtjänsten inte är lika hög (24-33%) som när man t.ex säljer ljus (50%). Förutom Gogrilla och Spicy Dream så kan föreningar eller skolklasser även sälja kryddor med företagen Klasspengar.se, Klasskryddor.se, Kryddskafferiet.se och Grillkol.se. Ett bra tips är att kontakta de olika aktörerna och beställa kryddprover och information, samt jämföra de olika företagens förtjänst och om ni får en bra kontakt med kundtjänst osv.

 

Läs gärna mer om kryddförsäljning i denna artikel >

 
 
VILL DU HA ETT gratis INFOPAKET? JA TACK!