Lättsålda produkterAlltid 50 % i vinstFri frakt & fri returLättsålt - 50 % i vinst - Fri frakt & fri retur
Sälja salami och delikatesser via Delikatesskungen – En guide

Sälja salami och delikatesser via Delikatesskungen – En guide

Behöver ni pengar till klasskassan eller kanske lagkassan? Överväger ni att sälja salami eller att sälja andra delikatesser för att tjäna pengar? Har ni frågor kring hur en salamiförsäljning med Delikatesskungen går till och vilken förtjänst Delikatesskungen erbjuder? I sådant fall har du allt tur! Den här guiden riktar sig till dig som funderar på att starta en försäljning med Delikatesskungen för att samla in pengar till klasskassan eller lagkassan.

Delikatesskungen - allt du behöver veta

Guiden kommer att besvara frågor som:

 
Vad är “Delikatesskungen”?
Vad är viktigt för dig som kontaktperson/försäljningsansvarig att veta?
Hur går en försäljning med Delikatesskungen till?
Hur använder du som kontaktperson respektive säljare Delikatesskungens app?
Vilken förtjänst erbjuder Delikatesskungen?
Utöver att sälja salami, vilka andra produkter kan ni sälja med Delikatesskungen?
Hur går vi tillväga vid företagsbeställningar?
Hur lyckas vi med vår försäljning?
 

 

Vad är “Delikatesskungen”?

Delikatesskungen är ett företag som sedan 1992 har hjälp skolklasser, lag och föreningar att tjäna pengar till olika aktiviteter. Produkterna som Delikatesskungen erbjuder skolklasser, lag och föreningar att sälja är salami, balsamvinäger, olivolja, cheddarost, praliner samt dragerad lakrits och mandlar. Enligt Delikatesskungen är tillverkarna av produkterna noggrant utvalda för att kvaliteten på produkterna ska vara så bra som möjligt.
 

Vad är viktigt för dig som kontaktperson/försäljningsansvarig att veta?

Du som kontaktperson är den som mottar information av Delikatesskungen under er försäljningsperiod. Du ansvarar även för beställning av säljpaket, inskickandet av gruppens gemensamma order och ansvarar för att fakturan blir betalad. Som kontaktperson behöver du vara myndig, minst 18 år, ej vara belastad av betalningsanmärkningar och vara okej med att en kreditkontroll tas. Som kontaktperson måste du också representera en klass, ett lag eller en förening. Delikatesskungen erbjuder inte privatförsäljning av deras produkter däremot kan du som privatperson köpa produkter från pågående försäljningar runt om i landet.

En annan viktig sak att ha i åtanke är kontaktpersonens roll vid leverans då de flesta grupper har samma kontaktperson som leveransmottagare. Delikatesskungens salami och cheddarost behöver förvaras på platser svalare än rumstemperatur. Det gör att leveransmottagaren är ansvarig för att hen behåller kylkedjan innan produkterna kan levereras vidare till de slutliga kunderna. Produkterna ska levereras till kunderna så snart som möjligt då lagerhållning kräver tillstånd från Miljöförvaltningen.

 

Hur går en försäljning med Delikatesskungen till?

En försäljning med Delikatesskungen kan delas upp i fem steg. Stegen beskrivs i detalj nedan och vad som kan vara bra att tänka på.

 

1. Beställ ett säljpaket.

2. Ta upp beställningar via säljkatalog, app och webbshop

3. Skicka in beställning

4. Leverans
5. Dela ut, betala fakturan och behåll förtjänsten direkt
 

 

Beställ ett säljpaket

När ni har bestämt er för vad ni ska sälja(länk till vår jämförelseguide), i det här fallet salami och andra delikatesser är det dags att beställa ett säljpaket. Säljpaket är gratis och innehåller säljkataloger, beställningslistor, säljtips, information till kontaktperson, gruppkod och smakprover av dragerad mandel och lakrits. Paketet är till för att hjälpa er att komma igång och levereras inom ca 1–3 dagar efter mottagen beställning.
 

Ta upp beställningar via säljkatalog, app och webbshop

Kontaktpersonen delar ut säljkatalogerna, beställningslistor och gruppkoden. Gruppkoden använder säljarna för att skapa sin egen webbshop och för att komma åt funktionerna i appen. Ta upp beställningar från släkt, vänner, granar, bekanta, föräldrarnas kollegor och från företag. Webbshopen kan ni dela via mejl, sms eller på sociala medier och där kan era kunder själva lägga sin beställning. Alla beställningar som kommer in via webbshopen måste godkännas av antingen säljaren själv eller av kontaktpersonen. Appen använder ni bland annat för att registrera nya beställningar. Mer information om hur appen fungerar finner ni längre ned i artikeln.
 

Skicka in beställning

När ni känner er klara med er försäljning är det dags för kontaktpersonen att skicka in er beställning. Kontaktperson skickar in beställningen antingen via mina sidor eller via Delikatesskungens app. Om ni som klass eller lag hellre vill beställa alla produkter i en klumpsumma lägger kontaktpersonen till alla produkter under fliken ”Kunder” och sig själv som kund. Var noga med att ange ett korrekt telefonnummer och leveransadress.
 

Leverans

Delikatesskungen lagerhåller inga produkter och därmed står det inte utskrivet på deras hemsida hur lång leveranstiden är. Leveransbesked sker via sms och mejl senast fredagen innan er leveransvecka. Chauffören ringer minst en timma innan leverans och ställer därmed krav på att mottagaren är nåbar. Vid utebliven kontakt och ny utkörning kan ni debiteras 1500kr. Vet ni redan vid er beställning att ett visst datum ej passar, kontakta Delikatesskungen. Om gruppen beställer under 25 produkter tillkommer en fraktkostnad på 175kr.
 

Dela ut, betala fakturan och behåll förtjänsten direkt

När produkterna väl har anlänt är det dags för säljarna att dela ut och ta betalt. Fakturan ska betalas som senast 14 dagar efter leveransdagen och vid en försenad betalning utgår en dröjsmålsränta på 2% per påbörjad månad (6 juli 2021). 
Om en kund ångrar sig och inte vill ta emot produkten kan ni efter en prövning får returnera produkten. Om ni däremot genomförde en direktförsäljning erbjuds ingen retur.
 

 

Hur använder du som kontaktperson respektive säljare Delikatesskungens app?

Delikatesskungen har en app som både kontaktpersonen och säljaren kan använda sig av. Appen innehåller det ni behöver för att genomföra er försäljning i form av säljtips, produktinformation, egen webbshop, beställnings -och rapporteringsfunktion mm.

 

Appens funktion för kontaktpersonen

1. Ladda ner appen från appstore eller google play.
2. Öppna appen, klicka på “Använd appen som kontaktperson” och registrera dig med ditt kundnummer.

 

Nu är det bara att komma igång, några funktioner för kontaktperson är bland annat:

Skriva in en målsättning för gruppen
Hålla koll på viktiga datum (t.ex. Leverans)
Beställa produkter
Registrera betalningsinformation (hur säljarna ska betala dig)
Se er faktura
Göra en extrabeställning
Lägga till deltagare och deras beställning
Företagsbeställningar
Skicka meddelande till säljarna
 

Appens funktion för säljaren

1. Ladda ner appen från appstore eller google play
2. Öppna appen, klicka på “Använd appen om deltagare” och fyll i gruppkoden under “skapa deltagarkonto”.
3. Kontrollera att det är rätt klass, skola, lag innan du fyller i dina uppgifter
4. Du får ett bekräftelsemejl med inloggning och är nu klar att böra sälja!

 

Funktioner för deltagaren är bland annat:

Få notiser när du har fått ett meddelande eller en ny beställning från din webbshop som behöver godkännas.
Tävla mot dina kompisar via “Topplistan”.
Information om försäljningen
Information om Delikatesskungens produkter
Se dina kunder 
Företagsbeställningar
Din egen webbshop
Säljtips 
 

 

Vilken förtjänst erbjuder Delikatesskungen?

Enligt Delikatesskungen tjänar den genomsnittliga gruppen 14 000kr. Hur stor förtjänst som ni får beror på antalet sålda produkter dvs. Delikatesskungen förtjänst ökar i takt med hur stort antal produkter ni lyckas sälja. Såhär ser Delikatesskungens förtjänsttrappa ut:

 

Antal sålda produkter - er förtjänst - ev. bonus

Antal produkter: 1–149 st 
Er förtjänst: 
47kr = 25%

 

Antal produkter: 150–199 st
Er förtjänst: 57kr = 30%

Antal produkter: 200 + st
Er förtjänst: 
67kr = 35%
Bonus: 2 valfria produkter till kontaktpersonen

 

Antal produkter: 300+ st
Er förtjänst: 67kr = 35%
Bonus: 
1000kr i bonus till gruppen

 
 

Vilka produkter ingår i Delikatesskungens sortiment?

Delikatesskungens sortiment består av sex olika delikatesser.
 
1. Sälj Salami - Att sälja salami är det populäraste enligt Deliakatesskungen och förekommer i fem olika smaker; pepparsalami, kryddsalami, fänkålssalami och kalkonsalami. Salami kan användas på pizzan, smörgåsen eller kanske i salladen.
Förvaras i 10-15 grader.
 
2. Sälj Cheddarost - Cheddarost kommer i 900g och tillverkas på en gård i England. Cheddarost är populärt på en ostbricka, i sallader eller på hamburgaren.
 
3. Sälj Chokladpraliner - Pralinasken innehåller 22 praliner i 11 olika smaker och är framtagna av belgiska chokladmästare. Chokladpraliner är omtyckt att ge bort som present eller äta i samband med en kopp kaffe antingen efter maten eller på eftermiddagen.
 
4. Sälj Dragerad mandel och lakrits - Ett paket innehåller tre olika burkar med tre olika smaker. Lakritsen och mandlarna är rullade i belgisk chokad och lakritsen kommer från Sverige samt är tillverkad för hand.
 
5. Sälj Olivolja - Delikatesskungens olivolja är ekologisk och tillverkas i Sicilien. Olivolja är en produkt med flera användningsområden och som kan kallas förbrukningsvara i de flesta hushållen.
 
6. Sälj Balsamvinäger - Delikatesskungens balsamvinäger tillverkas på traditionellt vis i norra Italien. Balsamvinäger passar till allt från sallad, ost, kyckling, köttgrytor och som smaksättare i drinkar eller dressingar.
 

 

Hur går man tillväga vid företagsbeställningar?

Delikatesskungens produkter går bra att ge bort som presenter och därmed kan företag vara intresserade att köpa produkterna som gåvor till sina anställda. Vid en företagsbeställning finns det två sätt att gå tillväga:
 
1. Ni levererar och Delikatesskungen fakturerar

Om ett företag beställer av er grupp kan Delikatesskungen fakturera och ni levererar. Om företaget väljer det här alternativt är frakten kostnadsfri.
Gruppen skapar en faktura åt företaget och behöver då uppgifter som namn, kontaktperson, telefon, fakturadress och organisationsnummer. 
Om företaget däremot beställer från en deltagares webbshop skapas fakturan automatiskt.
 
2. Delikatesskungen levererar och fakturerar

Om företaget önskar leverans direkt görs beställningen antingen av företaget eller via gruppen. När företaget beställer anges gruppens namn eller kundnummer som en referens för att rätt grupp ska få rätt utbetalning av provision.
En faktura skickas till företaget och provisionen betalas ut inom 30 dagar från det företaget när de har betalt Delikatesskungen.
Observera att vid det här alternativet tillkommer en fraktkostnad på 399kr exkl. moms.
 

 

Hur lyckas vi med vår salami- och delikatessförsäljning?

Om man inte genomfört en försäljning tidigare kan det vara klurigt att veta hur man kommer igång. 

Innan försäljningen

Läs på om produkterna. Ju mer du kan om produkterna du säljer desto lättare kommer det bli för dig att svara på kundernas frågor och sälja in produkterna.

 

Träna på vad du ska säga
När din granne öppnar dörren ska du berätta vilka ni är (lag eller klass) och varför ni samlar in pengarna (klassresa eller lagresa). Du ska också berätta på vilket sätt din granne stödjer ert mål genom att köpa Delikatesskungens produkter och sist men inte minst berätta om den tävling kunden deltar i vid köp av två produkter. Tävlingen håller Delikatesskungen i och alla kunder som köper mer än två produkter är med och tävlar om 10 gratis produkter.

Gör en säljlista 
Det kan vara bra att sätta sig ned och fundera över vilka du ska kontakta och allt eftersom att du har gjort det, kryssa av personer från listan. Personer på listan kan vara grannar, släkt, vänner, familjekompisar eller föräldrars kollegor. 
 

Under försäljningen

Sälj till alla du kan
Sälj till dina grannar, bekanta, släkt, vänner, familjekompisar och föräldrars kollegor. Dela din webbshop på sociala medier och be dina föräldrar att göra detsamma. Be även dina föräldrar att mejla ut en länk till din webbshop till sina kollegor och att ta med en säljkatalog att lägga i fikarummet på jobbet. 

 

Sälj till företag
Delikatesskungens produkter är bra att ge som gåvor till anställda i form av julklappar, födelsedagspresenter eller sommarpresenter. Hör av dig till olika företag och fråga om de är intresserade av att köpa och därmed stödja er. Säg att det går att få produkterna levererade till företaget mot en fraktkostnad på 399kr exkl. moms.

Använd dina säljhjälpmedel
Ta hjälp av våra tips, din webbshop, Delikatesskungens app och dina säljkatalog för att få så mycket stöd du bara kan.

 

Håll motivationen uppe!
Det kanske går lite trögt i början eller så går det jättebra i början men trögare mot mitten eller slutet. Då är det viktigt att påminna sig själv om varför ni gör det här. Ni vill ju tjäna pengar för att åka på den där roliga klassresan eller på det där roliga träningslägret, eller hur? Påminn dig själv och peppa varandra i klassen eller laget så blir allt roligare!

 

Nyfiken på var man kan åka på klassresa? Kika gärna in vår guide här för inspiration!

 

 

Sammanfattning

Nu vet ni allt om hur en salamiförsäljning går till och hur ni kan gå tillväga för att genomföra en försäljning med Delikatesskungen. Vi vet att det är svårt att besluta vad man ska sälja för att samla in pengar och har därför tagit fram en jämförande guide där ni kan jämföra Delikatesskungens förtjänst och villkor jämfört med andra företag. Klicka här för att komma till guiden!
 
 
VILL DU HA ETT gratis INFOPAKET? JA TACK!