Lättsålda produkterAlltid 50 % i vinstFri frakt & fri returLättsålt - 50 % i vinst - Fri frakt & fri retur
Tips för en lyckad studentmottagning

Tips för en lyckad studentmottagning

Studentdagen är lång för alla inblandade, men särskilt för studenten. Så det gäller att vara välplanerad så att dagen flyter på så bra som möjligt och blir så lyckad som den bara kan bli. Studentdagen är ju dagen med stort D som man sett fram emot under åren på gymnasiet! Ta del av våra bästa tips för en lyckad studentmottagning!"

Ta del av våra tips inför studentmottagningen

 
Dagen börjar med champangefrukost och firande med klassen, därefter utspring för att ta sig vidare med flaket. Därefter, innan studenten ger sig av för att fortsätta fira, bjuds vänner och familj in till studentmottagning. För att orka med den fullspäckade dagen kommer här våra bästa tips för att anordna en lyckad studentmottagning.
 

 

Planera studentmottagningen i tid - När? Var? Hur?

Att planera i god tid är prioritet nummer ett. Så fort du vet vilken dag din student är, så kan du meddela släkt och vänner så att de inte hinner boka in något annat. Genom att börja i god tid underlättar ni för er själva att arrangera en lyckad studentmottagning. Var ska mottagningen äga rum? När ska du ha den? Och hur ska studentmottagningen gå till? Prata med kompisar som redan tagit studenten, och be om tips inför din egna studentmottagning. Vad tyckte de var viktigast, och vad krävs för att anordna en lyckad studentmottagning?
 
Gör din egen checklista inför studentmottagningen, om du vet precis hur du vill ha det kommer planeringen av din studentmottagning gå lättare.
 

 

Gäster & inbjudningar till studentmottagningen

Liksom allt annat är det smart att börja fundera på vilka du vill bjuda i god tid, är det bara din närmsta släkt och vänner eller ska alla dina kompisar närvara vid mottagningen? Du är oftast inte ensam om att ta studenten dagen du springer ut, och dina gäster har antagligen flera mottagningar att gå på samma dag. Kom ihåg det när du väljer tiden för din studentmottagning, så att tiden är tillräcklig för gästerna att hinna förbi dig med! Det kan dessutom vara bra att skicka ut inbjudningarna i god tid, så att dina gäster har möjlighet att planera sin dag för att hinna fira dig. Inbjudningar till din studentmottagning går att göra på flera olika sätt. Man kan beställa med eget tryck från olika hemsidor, du kan göra de helt och hållet för hand, eller använda färdiga kort och fylla i tid och plats själv, vill man göra det så enkelt som möjligt för sig kan man skicka ut inbjudningar via mejl eller göra ett evenemang på facebook.
 
På inbjudningskortet ska det stå tid och plats och den får gärna inkludera en trevlig bild på studenten.
 

 

Lokal/tält för studentmottagningen

Det vanligaste är att studentmottagningen äger rum hemma hos studenten, och gärna utomhus om man har tillgång till en trädgård eller uteplats. Det vara smart att sätta upp ett partytält för att på så sätt erbjuda både skugga och regnskydd beroende på väder. Därefter måste man kolla på om man har stolar och bord, porslin och andra nödvändiga tillbehör inför studentmottagning, skulle man inte ha tillräckliga antal hemma så går det bra att hyra porslin, eller använda sig av engångsartiklar. Att antalet stolar och bord ska räcka till alla är ingenting man behöver oroa sig för, på en studentmottagning kommer inte alla gäster samtidigt så man kan räkna med betydligt färre stolar än antalet inbjudna. För att fylla ut kan man använda några ståbord som folk kan mingla vid.
 

 

Mat till studentmottagningen

Det går att fixa mat inför din studentmottagning på flera olika sätt, antingen så beställer man catering eller så gör man maten själv. Men försök att inte göra det för svårt er själva, ingen vill spendera hela mottagningen i köket.
 
Generellt sett är det smart att ställa fram en buffé med olika typer av plockmat och låta gästerna ta för sig själva. Det är både enkelt och gott, och fungerar bra att äta samtidigt som man minglar.
 
På senare tid har det blivit allt vanligare att hyra in foodtrucks som serverar gästerna på studentmottagning mat, använder man sig av en foodtruck minimerar man sitt egna arbete i köket, och minimerar mängden disk. Tänk även på att på om gästerna har någon matallergi eller annan specialkost.
 
Den vanligaste efterrätten att bjuda på vid en studentmottagning är tårta och den går att göra på lika många sätt som det finns studenter. Det går nästan alltid att förbeställa med dekor och text från det lokala bageriet eller mataffären, eller så gör man den själv. Att ha en tårta som är utformad likt en studentmössa i samband med studentmottagningen kan vara en kul grej för att upprätthålla temat.
 

 

Dryck till studentmottagningen

En lyckad studentmottagning avgörs mycket på maten. Men det är även viktigt att tänka vad för typ av dryck som bjuds. Det gäller att erbjuda dryck till alla åldrar, så se till att både alkohol och alkoholfria alternativ finns tillgängliga. Om ni anlitar catering kan ni även passa på att hyra glas av dem vilket är både smidigt och enkelt då det oftast går åt flera glas per person. Ett annat alternativ är att köpa in massa udda glas på loppis, det kan bli både kul och dekorativt. Sen finns det förstås engångsvarianter att tillgå vilket också är populärt att köpa in till en studentmottagning. Glöm bara inte att återvinna engångsglasen (och andra förbrukningsartiklar) så din studentmottagning inte blir en onödig klimatbov.
 

 

Dekorationer och dukning till studentmottagningen

Glöm inte att dekorera vid platsen för din mottagning! Dekorationerna skapar en klassisk studentfeststämning och kan liva upp hela atmosfären Använd dig av massor av blågul dekoration så som ballonger, girlanger och dukar. Det kan även vara fint att sätta upp lite klassiskt björkris runt om. Kom ihåg att det är roligt om man dekorerar hela hemmet eller området för din mottagning, och inte bara vardagsrummet och bordet där ni ska sitta.
 
Det är även vanligt att sätta upp studentplakatet vid brevlådan, eller ingången till huset för att hjälpa gästerna att hitta rätt.
 

 

Checklista inför studentmottagning

- När och var ska du ha din studentmottagning?
 
- Vilka ska du bjuda in?
 
- Bestäm lokal eller fixa partytält
 
- Fixa inbjudningskort
 
- Planera antal stolar och bord
 
- Planera mängden porslin (glas, tallrikar mm)
 
- Planera mat (laga själv, catering eller foodtruck)
 
- Planera dryck
 
- Planera dekoration
 
- Gör en spellista
 

 

Kostnad för en studentmottagning

En vanlig studentmottagning brukar ligga i prisklassen runt 250-500 kronor per person, där kostnaden för dryck tillkommer. Beroende på hur många du vill bjuda kan man snabbt se att kostnaden för mottagningen lätt kan skena i väg. Det är inte självklart för alla familjer att man har råd med en stor mottagning. Ett tips är att klassen gemensamt gör någon form av insamling för att stötta upp alla kostnader som förknippas med att ta studenten. Ni vet väl att ni t.ex. kan sälja ljus eller kaffe med Kirrat och Klart för att få ihop extra pengar till er student? Förtjänsten är alltid 50% på allt ni säljer för, så det går snabbt att få ihop en rejäl slant, och varför inte lägga en del av just din förtjänst på studentmottagningen också?

 

Läs mer om vad det kan kosta att ta studenten i denna artikel >

Läs mer om vad man kan göra efter studenten och gymnasiet i denna artikel >

 

 

TJÄNA PENGAR TILL STUDENTKASSAN

När ni med klassen eller gruppen säljer våra ljus eller vårt kaffe bidrar det till lättförtjänta pengar till studentskivan, studentbalen, flaket eller studentdagen i sig. Det är bara hos oss ni får behålla hela 50% av det ni säljer.

Ni säljer enkelt med en egen webbshop och säljkataloger och/eller genom att sälja ljusen eller kaffet direkt "vid dörren". All hantering kring försäljningen sköter ni i vårt digitala verktyg Mina sidor som gör er administration smidig och enkel.

Att tjäna pengar till studenten ska vara lönsamt och roligt, jämför oss gärna med andra!

VILL DU HA ETT gratis INFOPAKET? JA TACK!