Lättsålda produkterAlltid 50 % i vinstFri frakt & fri returLättsålt - 50 % i vinst - Fri frakt & fri retur
Tips och råd inför insamlingen till klasskassan

Tips och råd inför insamlingen till klasskassan

Att samla in pengar till klasskassan är det första och kanske viktigaste steget inför att åka iväg på klassresa eller annan aktivitet med sin skolklass. Hur man ska gå tillväga för att tjäna ihop till det utsatta sparmålet kan kännas svårare än vad det faktiskt är. Möjligheterna och alternativen på olika sätt klassen kan tjäna pengar till klasskassan är hur många som helst. Här kommer våra bästa tips på hur ni kommer fram till hur er klass ska göra.

 

Inför er insamling till klasskassan

 

Planera

Innan ni börjar planera hur ni ska samla in pengar bör klassen ha kommit fram till vad klasskassan ska gå till, samt hur mycket de behöver tjäna ihop för att kunna genomföra det.
 

Hur?

Därefter kan ni samla klassen och klassföräldrar för att diskutera och komma överens om vilken metod som passar just er klass och sparmål bäst. Ska klassen anordna olika aktiviteter på egen hand eller ska ni stället sälja företagsprodukter genom dörrknackning? Fundera på hur mycket tid och engagemang respektive metod kommer kräva från både föräldrar och elever, och hur mycket intäkter alternativen kommer generera till klasskassan. Anpassa tillvägagångssättet efter sparmål och ambitionsnivå.
 

Vad?

När klassen är överens om vilken metod som passar dem bäst är det dags att tänka efter vad för aktivitet de vill anordna alternativt vilken produkt de vill sälja. Oavsett hur klassen har kommit fram till att de vill gå tillväga är tankesättet för att komma fram VAD de vill sälja eller anordna snarlikt. Det gäller att komma fram till hur de kommer gå med så stor vinst som möjligt. Hur stor är efterfrågan och hur stor är vinsten för varje såld produkt eller deltagare. 

 

 

Tips & Råd inför aktiviteter för klasskassan

 

Börja småskaligt

Desto fler som deltar vid eran aktivitet, desto högre intäkter kommer ni generera, men om färre än förväntat dyker upp kan resultatet bli motsatt. Dessutom kan en kraftig besvikelse om det funnit höga förväntningar lätt ta kol på elevernas motivation att samla in de pengar som krävs. Det kommer troligtvis vara nödvändigt att anordna aktiviteter vid upprepade tillfällen för att komma upp till det avtalade sparmålet, så det är inte nödvändigt att maximera första tillfället. Börja med att arrangera en aktivitet för ett lägre deltagarantal, och utvärdera i efterhand hur stor uppslutningen var och om konceptet var framgångsrikt. Var aktiviteten lyckad och uppskattad bland både deltagare och elever kan ni öka ambitionsnivån och deltagarantalet till nästa gång. 
 

Välj anpassningsbar aktivitet

Det är få saker som kan garanteras när man väljer att anordna en aktivitet, var därför eftertänksamma med erat val. Somliga sporter och aktiviteter kräver specifika förutsättningar för att de ska vara möjliga att genomföra som bland annat utrustning, plats eller deltagarantalet. Undvik dessa så gott det går, utan välj istället en aktivitet som enkelt kan genomföras när och vart ni vill. Exempel på sådana aktiviteter är brännboll, kubb eller en enkel variant av fem-kamp.
 

Informera & bjud in i tid

Det största och kanske viktigaste risken att undvika när ni ska anordna en större aktivitet är ifall för få, eller ingen alls skulle dyka upp. Skulle en sådan situation är den tid och energi ni lagt ner på att fixa och förbereda varit förgäves. Om ni dessutom har köpt in mat och bakelser för att kunna sälja på plats kan det inte garanteras att de håller sig bra fram till nästa tillfälle, och på så sätt går klassen miste om pengar istället för att tjäna dem. Undvik att hamna i en sådan situation genom att bjuda in och informera om tid och plats i god tid. Det kan även vara klokt att be folk anmäla sig i förhand om de tänker närvara, antingen genom att betala in en anmälningsavgift eller på annat sätt höra av sig till angiven kontaktperson. På så sätt har ni möjlighet att anpassa aktiviteten, kiosken och annat efter hur många som kommer närvara. 

 

 

Tips & råd inför försäljning till klasskassan

 

Välj produkt med omsorg

Genom att välja populära och lättsålda produkter får du ett större genomslag på försäljningen hos flera möjliga kunder. Majoriteten av alla vuxna dricker kaffe både på jobbet och hemma, sannolikheten att flera hushåll köper din produkt om du säljer kaffe blir därför större än om du hade sålt en mer nischad produkt. Vissa produkter och företag är vanligare än andra bland skolklasser. Om ni väljer ett företag som ni vet att många redan använder sig av, finns risken att flera hushåll redan köpt de produkter de önskar. Våga välja ett företag med produkter som ni tror att andra skolklasser inte redan erbjudit hos folk, på så sätt blir ni konkurrenskraftigare. Alternativt kan ni välja att sälja produkter som ni vet går åt, och därför alltid finns en efterfrågan av. Det finns alltid ett återkommande behov av olika förbrukningsprodukter så som kaffe, toalettpapper eller ljus. Dessa produkter har därför ett högt genomslag hos kunderna.
 

Anpassa produkt och försäljning efter säsong

Genom att välja produkt att sälja efter säsong anpassar ni er efter efterfrågan och ökar på så sätt er försäljning. Att sälja isskrapor till bilen eller saffran under sommarhalvåret kommer inte ha samma åtgång som om du istället väljer att sälja grillkol under samma årstid. För vissa produkter är efterfrågan ungefär densamma året runt. På samma sätt som det är smart att anpassa produkt efter säsong bör ni anpassa er själva vid försäljningen. Att sälja företagsprodukter innebär för det mesta dörrknackning hos grannar och i runt i ditt område, genom att bland annat klä er rätt efter vädret möjliggör ni för bästa möjliga försäljning. Att välja lämpliga skor kommer vara av stor vikt oavsett årstid, du vill inte ha skavsår eller blöta och kalla fötter när ni är ute och knackar dörr.
 

Sätt rimliga mål

Undvik att misslyckas med er försäljning genom att sätta rimliga mål. Beställ inte hem för stora mängder av produkten ni ska sälja och riskera att inte få allt sålt. Börja med att beställa hem en mindre kvantitet och utvärdera sedan hur försäljningen har gått. Vissa företag erbjuder fri retur på era osålda produkter. Genom att välja produkter från ett sådant företag undviker ni risken att stå med flera kartonger med osålda som produkter ingen har användning för, som dessutom innebär att ni går miste om en del av er vinst. 
 
VILL DU HA ETT gratis INFOPAKET? JA TACK!