Lättsålda produkterAlltid 50 % i vinstFri frakt & fri returLättsålt - 50 % i vinst - Fri frakt & fri retur
Tjäna pengar till klasskassan - tips och råd

Tjäna pengar till klasskassan - tips och råd

Att åka iväg med skolklassen på klassresa är något av det roligaste och mest minnesvärda man kan göra under sin skoltid. Man får inte bara uppleva nya platser och aktiviteter, utan klassresor låter klasskamraterna lära känna varandra utanför klassrummet vilket medför positiva effekter på stämningen och gemenskapen i klassrummet. Klassresor är dock sällan gratis, och i skollagen framgår det att ingen elev ska behöva betala själv för att få möjligheten att följa med. Det finns oändligt med tillvägagångssätt för att tjäna in pengar till klasskassan. Här är några av våra bästa tips på hur du på olika sätt kan tjäna pengar till klasskassan.

4 tips på aktiviteter klassen kan anordna för att tjäna pengar till klasskassan

 

Anordna ett disco

Att anordna ett skoldisco är ett roligt och bra sätt på hur klassen kan tjäna pengar till klasskassan. Bjud in parallelklasserna, årskursen under, eller om någon har ett yngre syskon i passande ålder. Allt som krävs för att anordna ett disco är en lokal, bra musik, en discolampa och snacks. Ta en mindre avgift i inträde och sälj sedan snacks och lotter till gästerna på plats. Att tjäna pengar till klasskassan genom att anordna ett disco har många fördelar men framförallt är det kul för både eran klass och den ni anordnar för!

Fördelar:

- Enkelt att anordna flera upprepade event → Fler tillfällen att tjäna pengar
 

Nackdelar: 

- Krävs mycket tid och engagemang både innan och efter för att städa, inhandla och ytterligare förberedelser
 

Arrangera en turnering

Bjud in alla elever och föräldrar i årskursen till en sport-turnering! Att anordna och arrangera en turnering är kul för alla inblandade och relativt lätt att anordna oavsett sport. Det går att ha turnering i nästan vilken sport som helst, allt från schack till pingis eller kubb men genom att arrangera i tex fotboll eller brännboll medför det större möjligheter för klasser och föräldrar att lära känna varandra vilket är ytterligare en fördel förutom att ni tjänar pengar. 
Informera om tid och plats för turneringen i god tid och låt alla betala en anmälningsavgift för att få vara med, sedan är det bara att sätta ihop lag och spelschema. 

En turnering är oftast en heldagsaktivitet så att sälja hembakad fika, mackor och korv till alla hungriga deltagare är en bra idé för att öka era intäkter under dagen. Arrangera andra lite mindre aktiviteter för de lag som inte spelar, så som tipspromenad, boule eller kubb så att alla har något att göra under hela dagen. Att arrangera en turnering för årskursen är det ultimata sättet att både tjäna pengar till klasskassan och samtidigt lära känna folk över klassgränserna. 

Fördelar

- Aktivitet som både samlar in pengar och bidrar till sammanhållning både inom och mellan klasser

Nackdelar

- Kräver förberedelse och engagemang från både föräldrar och elever
 

Samla in pantburkar

Sverige är världsledande när det gäller att panta burkar och PET-flaskor, och under 2020 pantades 88,1% enligt pantamera. De flesta hushåll sorterar sina burkar och flaskor, men det är inte alltid man faktiskt kommer iväg till returstationerna. Det är därför uppskattat av många att lämna in sin pant till skolklasser som pantar åt dem. Informera och förvarna grannar och boende runt om i området där ni bor att ni tänkte samla in pant en viss dag genom att lägga lappar i brevlådan. På så sätt har de möjlighet att förbereda den pant de vill ge er, eller till och med ställa ut en kasse om de inte skulle vara hemma. 

Fördelar

- Bra för miljön

- Kräver ingen större förberedelse

Nackdelar 

- Tar tid att samla ihop till större summor
 

Sälja företagsprodukter

Ett ytterligare tillvägagångssätt på hur ni kan tjäna pengar till klasskassan är genom att sälja produkter från olika företag. Precis som att det finns oändligt med möjliga aktiviteter ni kan anordna för att samla in pengar, finns det flertalet företag att välja och vraka mellan om ni vill sälja produkter som klass. Bland de olika företagen erbjuder alla sina egna produkter att sälja. Utgångspunkten är snarlika för alla företag och produkter, generellt gäller det för eleverna att knacka dörr och sälja så många produkter som möjligt och på så sätt erhåller en andel av vinsten. Alla företag medför olika förutsättningar för klasser att samla in så mycket pengar som möjligt, bland annat kan klassens förtjänst av vinsten variera betydligt mellan olika företag. 
 
Precis som det finns både fördelar och nackdelar med att anordna olika typer av aktiviteter för att samla in pengar till klasskassan, finns det positiva och negativa aspekter i samband med att man startar en klassförsäljning.
 
Fördelar
- Goda förtjänster. Är hela klassen med och engagerar sig kan det snabbt och enkelt bli stora belopp. 

- Tidseffektivt. Försäljningen kräver inget större arbete innan eller efter och 1-2 timmar aktivt arbete per elev är vanligtvis tillräckligt.

Nackdelar

- Logistik, produkterna måste förvaras hemma hos ansvarig förälder innan de delas ut till köparna - vilket kräver utrymme i garage, förråd eller liknande.

 

 

Här är 5 tips på företag som erbjuder klasser att sälja deras produkter för att samla in pengar till klasskassan

 

1. Sälj ljus med Kirrat och Klart

Genom att sälja Kirrat och klarts traditionella herrgårdsljus eller exklusiva doftljus kan ni enkelt tjäna ihop de pengar ni behöver till klass-, lag- eller föreningskassan. Herrgårdsljusen finns i 6 uppskattade färger och är handstöpta, 35 cm långa och har en brinntid på ca 9,5 timmar. Doftljusen finns i fyra noga utvalda dofter. Alls steg, från råvara till färdigställd produkt, är noga och omsorgsfullt utvalda för att säkerställa att ljusen är miljövänliga, etiska och håller högsta möjliga kvalitet. Er förtjänst är alltid 50% och produktens försäljningspris är 100 eller 130 kronor. Det innebär att ni tjänar 50 respektive 65 kronor för varje såld produkt. 
 

2. Sälj ekologiskt kaffe genom Fikakassan

Fikakassan erbjuder skolklasser, lag och föreningar att tjäna pengar genom att sälja deras kaffe. Kaffet är rättvisemärkt genom KRAV, ekologiskt, fairtrade eller UTZ-certifierat. Bönorna härstammar från Peru, Honduras, Brasilien och Kenya och rostas i Göteborg. Kaffet säljs i 3-pack för 150 kr och ni behåller 65. 
 

3. Sälj kryddor genom Klasspengar

Med hjälp av Klasspengar kan ni tjäna pengar genom att sälja kryddboxar. De erbjuder ett brett utbud av olika kryddor i åtskilliga kombinationer. Försäljningspriset till era kunder ligger mellan 100 och 120 kronor för de olika kryddboxarna, och ni behåller alltid 45 kr
 

4. Sälj kakor genom Kakservice

Kakservice är ett välkänt koncept och företag som har hjälp skolklasser och föreningar att tjäna pengar sedan 1984. De erbjuder flera olika kaksorter, knäckesticks, kolor och godisburkar. 
Samtliga burkar säljs för 60 kr och ni tjänar 25 kr per såld burk.
 

5. Sälj strumpor, underkläder och basplagg med Newbody

Tillsammans med flertalet skolklasser, lag och föreningar säljer Newbody över två miljoner klädpaket varje år. Newbody har ett brett sortiment av basplagg, underkläder, strumpor och funktionsplagg och är välkända för att alltid hålla bra kvalitet och passform. Alla klädpaket kostar 150 kr och ni behåller alltid 37 kr.
 
VILL DU HA ETT gratis INFOPAKET? JA TACK!