Lättsålda produkterAlltid 50 % i vinstFri frakt & fri returLättsålt - 50 % i vinst - Fri frakt & fri retur
5 tips - vad man kan göra efter studenten och gymnasiet

5 tips - vad man kan göra efter studenten och gymnasiet

Gymnasietiden är äntligen över efter alla år av inlämningsuppgifter och prov, och du har äntligen blivit en fri människa. Men vad gör egentligen en fri människa om dagarna? Jobba, plugga, resa? Här kommer en lista och guide med 5 stycken tips på saker att göra efter studenten.

 

Vad kan man göra efter studenten och gymnasiet?

Denna enkla guide kommer ge dig tips och inspiration på vad du kan göra när du äntligen tagit den efterlängtade studenten och huvudet kanske är helt tomt och slut på idéer på vad du ska göra nu när du äntligen är fri att göra vad du vill!

Du kommer få tips om:

1. Plugga vidare

2. Börja jobba

3. Passiv inkomst

4. Resa

5. Flytta hemifrån

 


Bra va? Nu kör vi!

 

Plugga vidare efter studenten

Högskola och universitet

Att plugga vidare kommer alltid vara en smart sak att göra efter studenten, inte bara kommer det bli kul att läsa något som du faktiskt är intresserad av utan det kommer också bidra enormt till en högre chans att få jobb och en högre lön. För att plugga vidare kan det vara bra att hålla reda på vilka ansökningstider som finns till högskola och universitet, nedan ser du tiderna som gäller inför höstterminen 2021 (brukar vara samma eller nästan samma datum för alla läsår, googla så får du svar).

Datum att håll koll på

15 mars: Webbanmälan öppnar.
15 april: Sista anmälningsdag.
5 juli: Sista kompletteringsdag.
16 juli: Antagningsbesked med svarskrav.
23 juli: Sista svarsdag.
29 juli: Andra antagningsbeskedet.
 

Högskoleprov

En annan viktig dag att hålla koll på för dem som vill plugga vidare direkt efter studenten är högskoleprovet. Högskoleprovet är ett prov som prövar dina kunskaper inom olika delar av engelska, svenska och matematik. Du kan sedan använda detta resultat för att söka in på högskola eller universitet, om du inte vill söka in med dina gymnasiebetyg.

 

 

Andra studievägar efter studenten

Förutom att studera vidare på högskola eller universitet finns det naturligtvis andra spännande, bra och roliga utbildningsvägar:

- Folkhögskola

- Komvux och vuxenutbildning

- Yrkesutbildning

- YH-utbildning

- Studera utomlands

 

 

 

Börja jobba efter studenten

Att börja jobba är också en mycket bra sak att göra efter studenten, men det är inte alltid lätt att veta var man ska börja. Så nu tänkte jag berätta lite saker som kommer underlätta ditt jobbsökande. Först och främst kan du kolla runt bland familj, grannar eller bekanta och se om de behöver någon hjälp med någonting. Det kan vara trädgårdsarbete eller att panta burkar eller att köra skräp till tippen. Om du vill ha ett seriösare jobb där du är anställd hos ett företag så måste du skriva ett CV. Ett CV är ett brev som du skickar in till arbetsgivaren där det står diverse saker om dig, till exempel vilken utbildning och vilka tidigare erfarenheter du har. Du kan enkelt söka upp en mall för ditt CV om du känner dig osäker på hur det ska skrivas, eller fråga någon om hjälp. Ett bra tips till dig som skriver ett är att skriva ett personligt brev till var och ett av företagen du söker arbete hos. Det märks ifall du bara kopierar och skickar samma. Läs på om företaget innan och skriv direkt till dem i brevet. Varför ska de anställa just dig? Vad utmärker dig i denna roll? Finns det något du kan hjälpa dem med redan i ditt personliga brev? Visa hur värdefull du är!

Under rådande situation har det även kommit fler och fler distansjobb vilket kan nyttja dig som ny student då det erbjuder ett smidigare sätt att jobba. 

 

 

 

Passiv inkomst efter studenten

En passiv inkomst kan vara många olika saker, men den enklaste är att investera pengar i aktier eller fonder. Det säkraste för nybörjare är att investera i fonder men nu efter studenten så har du gott om tid att bli insatt i aktiemarknaden och som hjälp finns det många bra poddar som kan hjälpa dig. Genom att investera i fonder eller aktier på lång sikt har du möjlighet att bygga en så kallad pengamaskin. Det är ett begrepp som syftar till att du investerar pengar i aktier eller fonder där de växer och genererar avkastning varje år. Genom att återinvestera avkastningen ökar din pengamaskin i storlek och ju mer kapital du äger, desto högre blir avkastningen. Det är bara fantasin som sätter stopp för en passiv inkomst och det kan vara allt från att sälja onlinekurser till att hyra ut ett rum eller investera i fastigheter. En passiv inkomst är bra på så sätt att man som ny student kan tjäna pengar kontinuerligt utan att aktivt jobba, och därav kan man ha ett jobb utöver den passiva inkomsten för att som student tjäna extra mycket pengar.

 
 

Resa efter studenten

Du har precis tagit studenten och därav klarat av 12 år av blod, svett och tårar. Nu är det dags att unna sig i form av en resa. När du reser efter studenten finns det en del saker att hålla koll på, först så måste du tänka på vad du vill göra när du reser och hur du ska finansiera det, två bra alternativ är att jobba eller plugga. Eller om du har sparat ihop pengar sedan tidigare så kan du spendera dem pengarna om du bara vill chilla och slappna av. Sen så måste du bestämma vart du vill resa och här är det bara fantasin som sätter stopp, åk med din bästa vän, åk själv, res runt världen eller genom Europa, roadtrippa genom USA eller backpacka i Sydamerika. Möjligheterna är oändliga! Tiden att göra den här resan är nu. Sen kommer jobb och andra saker oftast i vägen. Våga se nya platser, var ung, träffa spännande människor och lev ditt eget äventyr.

 
 

Flytta hemifrån efter studenten

Nu när du äntligen tagit studenten så kan de vara skönt att ta det stora steget ut i riktiga livet och flytta hemifrån, bort från mamma och pappa. Det kan både vara skönt och jobbigt, men när du väl vänjer dig med alla hushållssysslor så kommer du aldrig vilja flytta tillbaka hem. När du ska flytta hemifrån är det viktigt att ha en budget, hålla koll på sina inkomster och sina fasta utgifter. Sen kan det även vara bra att kolla om de olika delarna i budgeteringen är proportionerliga till varandra och om det finns utrymme för sparande i budgeten. 

VILL DU HA ETT gratis INFOPAKET? JA TACK!