Lättsålda produkterAlltid 50 % i vinstFri frakt & fri returLättsålt - 50 % i vinst - Fri frakt & fri retur
Klasskassa och bra att veta inför klassresan

Klasskassa och bra att veta inför klassresan

Med klassresor kommer också oförglömliga upplevelser och minnen. Inled läsåret med en klassresa för att skapa sammanhållning och bra stämning inom klassen, eller avsluta med skolresan innan ni går på sommarlov för att fira ännu ett avklarat år. Här kommer våra bästa tips för klassföräldrar om klasskassan och om hur ni planerar för en lyckad klassresa!

Steg 1 - starta upp en klasskassa och öppna ett klasskonto

Ska ni tjäna pengar till en klassresa eller annat behöver ni en ha en klasskassa och då behöver ni öppna ett klasskonto. Det går egentligen bra att vända sig till vilken bank som helst för att göra detta, genom att öppna ett vanligt privat konto och sedan lägga till flera kontohavare som tillsammans kan ansvara för pengarna. Däremot erbjuder SEB möjligheten att öppna ett särskilt konto specifikt tillägnat åt klasskassan. Precis som om man väljer att öppna ett privatkonto är det alltid någon eller några som står med huvudansvaret för kontot. Det är alltid bra att vara flera föräldrar som har ett delat ansvar och insyn i klassens klasskonto.

 

Att tjäna pengar till en klassresa

På första föräldramötet i årskurs 4 eller 7 är det bra om någon föreslår eller lyfter frågan om klassresa. Det kan verka tidigt men tiden går fort och ska detta genomföras, är det väldigt bra att starta redan nu! De föräldrar som anmäler sig att ingå i en resekommitté slipper det vanliga åtagandet som klassförälder. Den utvalda kommittén måste också få mandat att komma fram till hur man bäst tjänar pengar till klasskassan. Naturligtvis blir en klassresa en egen punkt på agendan på alla föräldramöten. Dessa föräldrar kanske även kan ha första tjing att följa med på resan.
 
Att samla in pengar till klasskassan är också en aktivitet som håller ihop klassen och det bästa är om både elever och föräldrar blir delaktiga i förslag och idéer. Kanske förbereder föräldrarna förslag som sedan eleverna får rösta fram. Det allra bästa är om även läraren är engagerad. Då kan plötsligt mattelektionerna innehålla väldigt konkreta uppgifter att räkna på: Hur många fler förpackningar måste vi sälja för att ha råd med klassresan? Hur många har vi sålt i genomsnitt? Och så vidare. En duktig lärare passar på att utnyttja just dessa tillfällen för att motivera elever till räkning! 

 

Klassföräldrar

Oftast är det klassföräldrarna som håller i olika aktiviteter som klassen ska engagera sig i. Det bästa är om läraren beslutar vilka som ska vara klassföräldrar och också ha en lista på vad läraren förväntar sig av dessa. Läraren ska kunna beställa aktiviteter när den tycker att det är dags, samt även kunna få hjälp med en fika till terminsavslutningarna. Gör inte läraren det kan det vara bra att redan på första mötet dela in föräldrarna i olika grupper. En del gör grupper utefter vilken månad barnen är födda i. Januari till och med marsbarnen ansvarar för en aktivitet under denna period. Andra delar in klassen efter klasslistan och väljer en i gruppen som är sammankallande. Att man väljer en person som ser till att klassföräldragruppen pratar med varandra är viktigt. Det är lättare att ta detta initiativ när man har ett sådant uppdrag.

 

Tips till klassföräldrarna

Skapa en WhatsApp grupp eller motsvarande för föräldragruppen eller liknande för att få en dialog och inte bara ett mejlande fram och tillbaka som man inte ser om någon läser eller inte. Med en chattgrupp blir det snabbare beslutsgångar. Bättre att dela dessa uppgifter tidigt. Ju äldre barnen blir desto mindre engagemang från föräldrarna – är den respons vi har fått. Det beror ofta på att ungdomarna tycker att det är pinsamt med föräldrarna i klassrummet, på skolresan eller på avslutningen. När man är klassförälder har man ett legitimt skäl att vara där i ungdomarnas ögon.
 
Idag är det väldigt lätt att administrera klasskassor. Många använder Excel men det finns även appar som hjälper till. Alla kan inte göra formler i Excel men någon i klassen sitter säkert på kunskaper. Inget är så enkelt som ett Excellark som följer med hela stadiet mellan alla klassföräldrabyten. Arket ger snabbt en överblick vad som finns i kassan mellan terminer. Man ser vilka som har betalat på ett enkelt sätt. 
 
 
 

Skolresans viktigaste ”att tänka på innan”

Syftet med klassresan, vart ska vi åka och när ska vi åka? 

Tillfället för klassresan kan väljas beroende på varför man åker. Många klasser avslutar en årskurs med en skolresa som ett minne. Genom att istället inleda läsåret med en klassresa får klassen möjlighet att lära känna varandra och umgås som klass tidigt. Vid en sådan typ av klassresa bör även resmålet och aktiviteterna också anpassas utifrån sitt syfte. Att genomföra klassresan på en anläggning som erbjuder olika typer av teambuilding-övningar eller andra aktiviteter som låter klassen umgås som helhet eller i nya konstellationer av vänner är att rekommendera vid klassresor i början av året. Ska klassresan istället genomföras i slutet av vårterminen, känner hela klassen förhoppningsvis redan varandra. Klassresan kan i så fall innebära att klassen får möjlighet att gemensamt uppleva någonting minnesvärt, som för att fira att läsåret är avklarat. 
 
Prata om varför ni vill resa på klassresa och låt alla i klassen komma med idéer. Kanske vill ni ut och tälta i skärgården eller vandra i fjällen. Eller så vill ni utforska en ny stad där ni kan besöka museum eller ett världsarv. Det kan också vara spännande att åka utomlands med klassen och ni behöver egentligen inte åka så långt för att komma till ett annat land. Att åka långt ärt dock inte alltid bäst, ofta finns intressanta platser i närmare än man tror. Kanske är målet med resan att ni får spännande upplevelser på Liseberg i Göteborg eller Gröna Lund i Stockholm där ni får spendera tid tillsammans bland attraktioner och lyckohjul.
Tänk på att räkna ut vad det kostar att resa till olika resmål. Hur långt räcker klassens pengar och vad prioriterar just er klass? Fråga runt bland föräldrarna och andra som ni känner – någon kanske har kontakter som ger er en billigare resa?
 
 

Struktur och planering

Börja med att utse en Planera skolresan så att vägen dit blir lika rolig som slutmålet! I en klass finns flera olika viljor, både elevers och föräldrars och planera en skolresa är ingen lätt uppgift. Struktur och planering är A och O för att organisera en lyckad klassresa. Vart ska vi? Hur tar vi oss dit? Hur ska ni bo och vem ska göra vad? Hur många vuxna ska med och vilket ansvar ska respektive person ha innan och under resan? Gör sedan en lista med namn och telefonnummer samt personens ansvarsområde under resan. Att ha en planering för eventuella problem som kan uppstå under resan är också bra att ha. En ekonomisk planering innan är naturligtvis också en förutsättning så ni vet hur mycket pengar vi har i klasskassan att lägga på själva klassresan. Finns inte tillräckligt med pengar krävs en planering i god tid för att tjäna ihop de pengar som behövs till den tänka klassresan. Hur kan klassen få intäkter till klasskassan? Gör en lista på olika metoder och rösta om hur ni ska göra för att få in pengarna som behövs.
 

Ledighet för klassresan? 

Stäm av med klassläraren om eleverna kan beviljas ledighet en fredag eller måndag. Annars måste resan ske på helgen. Det är också trevlig att fråga läraren om hen vill följa med, naturligtvis utan kostnad.
 
 

 

Regler för er klassresa – att tänka på inför klassresan

För att undvika att det uppstår missförstånd och frågetecken kring er klassresa när det börjar närma sig avfärd kan det vara bra att i förväg sätta upp regler och villkor som gäller för just er klass och skolresa. Här har vi gjort en lista med exempel och förslag på regler för er att inspireras av eller att utgå ifrån när ni sätter era egna villkor för klassresan.
• Om en klasskompis slutar i klassen: om barnet/barnets vårdnadshavare själv betalat in pengar till klassresan så återbetalas pengarna i sin helhet. Om ni däremot som klass tjänat in pengar tillsammans till klasskassan så tillfaller pengarna klassen.
• Klassen och klassföräldrarna planerar och bestämmer tillsammans upplägg och alla praktiska detaljer på inplanerade möten (fysiskt, digitalt eller via mejlplanering). Om man inte deltar på mötena eller i planeringen får man anpassa sig efter det som beslutats under dessa planeringstillfällen.
• Allt som beslutats avseende klassresan mejlas ut till alla vårdnadshavare i god tid innan klassresan ska gå av stapeln så att alla familjer för möjlighet att se över vad som planerats och beslutats.
• Medföljande föräldrars omkostnader bekostas av den gemensamma klasskassan med insamlade pengar.

• Inget barn ska behöva avstå en klassresa på grund av ekonomiska eller religiösa skäl. Istället hittar vi en lösning tillsammans så att alla barn som vill kan följa med klassen på skolresan.

 

2 viktiga saker att tänka på innan man startar en insamling till klasskassan

1. Alla har olika ekonomiska förutsättningar. Att lämna 200 kr till avslutningen kan vara mycket för vissa familjer. Framförallt när man har flera barn. Bara av den anledningen är det fint om man kan bekosta sådant genom att barnen själva tjänar in pengar till klasskassan.  
 
2. Fundera redan tidigt och bestäm hur man gör med elever som slutar eller börjar? Ska de få tillbaka pengar? Lägga till? En vanlig policy är att pengar som arbetats in genom försäljning stannar i klasskassan även om eleven flyttar eller väljer att inte vara med på resan. De pengar som däremot har samlats in direkt av föräldrarna betalas tillbaka.  
 

Även om det kan kännas jobbigt att engagera sig i barnens klass i synnerhet eftersom många har flera barn, är det något som är väldigt uppskattat och viktigt! Alla har vi mycket att göra men att inte få åka på klassresa eller att få planera för den, är att beröva barnen något. Frågar man barnen i 4:an eller i 7:an om de vill åka på klassresa säger de ofta: nää, tror inte det. När sedan parallellklasserna åker iväg – ångrar de sig. En liten investering i tid som gör ett minne för livet. Idag är det dessutom så lätt att tjäna pengar till klasskassan! 

 

Annat viktigt att tänka på när man ska tjäna pengar till klasskassan

När det gäller att tjäna pengar till klasskassan rekommenderar vi verkligen att ni använder er av en leverantör som är specialiserad på att tjäna pengar till just klassresor eller lagresor. De allra bästa företagen har både en webbshop för kunder att beställa genom samt egna digitala verktyg (vanligen kallade Mina sidor) där ni administrerar försäljningen vilket verkligen förenklar för er som klassföräldrar. Allt finns samlat i ett verktyg. Det blir enkelt för er, inga långa timmar för att sammanställa, utan bara ett klick bort läggs alla barns beställningar. Med en webbshop blir också produkten självsäljande! Vem vill inte stötta en kompis barn med att komma iväg på klassresan? Klick, klick och så är ordern lagd. Enklare än så blir det inte. 
 
När vi ändå pratar om webbshoppar vill vi också tipsa om att välja en produkt som alla använder och som är lätt att transportera. Välj inte toabalar! Hur många föräldrar har inte åkt runt med släpvagn och önskat att de valt något mindre? Se också till att det är fria returer och fri frakt. 
 
Hur klassen kan tjäna pengar till klasskassan
Vill ni tjäna pengar till er klasskassa och kommande klassresa är ni välkomna att sälja ljus genom oss på Kirrat och Klart. Ljus är en väldigt lättsåld produkt och ni väljer själva om ni vill beställa hem de och sälja direkt vid dörren, eller om ni vill sälja genom att ta upp beställningar med säljkataloger och genom klassens egen webbshop. Genom att sälja fina herrgårdsljus eller väldoftande doftljus har ni alla förutsättningar att tjäna mycket pengar till klasskassan!
 
 

Fördelar med att välja Kirrat och Klart

- Produkter av högsta kvalitet

- Alltid 50% i förtjänst

- Snabba leveranser (2-5 arbetsdagar)

- Alltid fri frakt och fri retur

- Sälj direkt eller med egen webbshop och kataloger

- 60 dagars betalningsvillkor

- Enkel hantering med Mina sidor

- Kundservice i världsklass
 
 
 
 
VILL DU HA ETT gratis INFOPAKET? JA TACK!